Linkuri accesibilitate

Ucraina a cerut din nou Occidentului să-i livreze rapid armament și ajutor umanitar de urgență


Vehicul blindat al trupelor pro-ruse la Popasna, estul Ucrainei, 3 iunie 2022
Vehicul blindat al trupelor pro-ruse la Popasna, estul Ucrainei, 3 iunie 2022

Ucraina a cerut din nou Occidentului să-i livreze rapid armament și ajutor umanitar de urgență, după ce forțele ruse mai bine înarmate și-au intensificat ofensiva în estul țării, și după răspândirea masivă de boli letale din cauza condițiilor sanitare neadecvate, relatează Reuters. Luptele grele continuă la Severodonețk, localitate strategică din estul Ucrainei, cel mai sângeros punct critic al războiului declanșat acum mai mult de patru luni de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina.

Autoritățile ucrainene spun că războiul din est e acum unul al artileriei, în care Kievul este sever depășit, o situație care se poate schimba numai dacă Washingtonul și alți aliați își respectă promisiunile că vor trimite forțelor ucrainene armament mai bun, inclusiv sisteme de rachete.

„E un război al artileriei acum. Totul depinde de ce ne va da Occidentul. Ucraina are o piesă de artilerie la 10-15 de piese de artilerie rusești”, a declarat pentru The Guardian Vadim Skibițki, șeful adjunct al serviciului militar de informații din Ucraina, citat de Reuters.

Între timp Germania, unul din cei mai importanți furnizori de arme pentru Ucraina de la începerea războiului, criticat însă pentru lentoarea cu care a pus la dispoziție armament greu Kievului, a anunțat că intenționează să-și schimbe legislația exporturilor de arme, pentru a face mai ușoară înarmarea democrațiilor de felul Ucrainei, a relatat Der Spiegel vineri.

În sud, primarul orașului-port Mariupol, distrus total de asediul armatei ruse, spune că instalațiile sanitare sunt distruse, iar cadavrele putrezesc pe străzi.

„Sunt focare de dezinterie și holeră, și după ce războiul a ucis mai mult de 20.000 de locuitori ai orașului, viețile altor câteva mii sunt în pericol din cauza infecțiilor”, a spus primarul Vadim Boicenko la televiunea națională de la Kiev, adăugând că unele surse de apă potabilă au fost contaminate de cadavre la Mariupol.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG