Linkuri accesibilitate

Ucraina a cerut Rusiei garanţii de securitate „verificabile legal”


Drapelul ucrainean pe Verhovna Rada, Parlamentul de la Kiev, imagine de arhivă.
Drapelul ucrainean pe Verhovna Rada, Parlamentul de la Kiev, imagine de arhivă.

Ucraina a cerut Rusiei garanţii de securitate „verificabile legal”, la negocierile de pace care continuă în format de videoconferință. Totodată, respinge pentru moment ideea unui statut de neutralitate după modelul Suediei sau Austriei, avansat de Moscova.

„Ucraina este acum în stare de război direct cu Rusia. În consecinţă, modelul (de neutralitate) nu poate fi decât ucrainean'", a declarat unul dintre negociatorii ucraineni, Mihailo Podoliak, în comentarii publicate de preşedinţie. El a precizat că Ucraina doreşte „garanţii de securitate absolute" în faţa Rusiei, garanţii ai căror semnatari să se angajeze să intervină de partea Ucrainei în caz de agresiune.

Potrivit lui Podoliak, în negocierile ruso-ucrainene, care vor continua miercur, persistă „contradicţii profunde, dar un „compromis" este încă posibil.

Moscova vede acest compromis în neutralitatea Ucrainei după model suedez sau austriac. „Aceasta este de fapt opţiunea care este discutată în prezent şi care poate fi considerată ca fiind aceea a unui compromis", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat și el miercuri că neutralitatea Ucrainei se află în centrul negocierilor ruso-ucrainene.
„Statutul neutru al Ucrainei face obiectul unor discuţii serioase şi acesta este în legătură cu garanţiile de securitate”, pe care le cer în acelaşi timp și Kievul şi Moscova, a spus Lavrov într-un interviu pentru postul de radio RBK. „Asta se discută în prezent în cadrul negocierilor, există formule foarte concrete care, cred eu, sunt aproape de un acord", a adăugat Lavrov, dezvăluind în acelaşi timp că negocierile „nu sunt uşoare".

Şeful echipei de negociatori a Rusiei, Vladimir Medinski a declarat la rândul său că este vorba de o Ucraină „neutră", evocând Austria şi Suedia ca model. Potrivit lui Medinski, problemele-cheie sunt statutul peninsulei ucrainene Crimeea, pe care Rusia a anexat-o abuziv în 2014, şi al republicilor separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk, a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova.

Statutul neutru al Ucrainei ar însemna ca această ţară să renunţe la aderarea la NATO. Marţi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declara din nou, într-o videoconferință, că va trebui să se „admită” faptul că ţara sa nu va adera niciodată la Alianţa Atlanticului de Nord. „S-a vorbit mereu de politica ușilor deschise, dar aceste uși nu par să fie deschise pentru Ucraina”, a spus președintele.

XS
SM
MD
LG