Linkuri accesibilitate

Ucraina a doborât 22 de drone rusești care vizau regiunea Odesa, afirmă Kievul


Cel puțin doi civili au fost răniți în urma atacurilor asupra infrastructurii portuare de pe Dunăre, din regiunea Odesa.
Cel puțin doi civili au fost răniți în urma atacurilor asupra infrastructurii portuare de pe Dunăre, din regiunea Odesa.

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 22 din cele 25 de drone Shahed de fabricație iraniană, pe care Rusia le-a lansat asupra regiunii sudice Odesa în primele ore ale zilei de 3 septembrie, au declarat Forțele Aeriene ucrainene. 

Cel puțin doi civili au fost răniți în „mai multe valuri de atacuri”, care au lovit o infrastructură portuară de pe Dunăre, au declarat autoritățile ucrainene, adăugând că loviturile au durat aproximativ trei ore și jumătate.

Dunărea a devenit principala rută a Ucrainei pentru exportul de cereale de la prăbușirea, în iulie, a unui acord mediat de ONU și care permitea transportarea sigură a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.

De atunci, Rusia a intensificat atacurile asupra regiunilor sudice ucrainene Odesa și Nikolaev, unde se află porturi și infrastructuri care sunt vitale pentru transportul maritim de cereale.

Armata rusă a confirmat că ultimele atacuri cu drone au lovit portul ucrainean Reni de pe Dunăre, aflat la granița cu România.

„În această noapte, armata rusă a efectuat mai multe lovituri cu drone asupra depozitelor de combustibil, utilizat pentru furnizarea de echipamente militare forțelor ucrainene, din portul Reni, regiunea Odesa”, a comunicat armata rusă pe 3 septembrie, potrivit căreia „toate țintele au fost lovite”.

Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte șase au fost rănite în urma bombardamentelor rusești în regiunea Sumi din nord-estul Ucrainei, la sfârșitul zilei de 2 septembrie, au declarat autoritățile militare regionale.

Atacul a provocat mai multe explozii care au avariat, de asemenea, locuințe private și vehicule, precum și sediul unei foste companii de utilități, potrivit oficialilor locali.

În Rusia, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a afirmat că în acest an, aproximativ 280.000 de persoane s-au înscris până în prezent pentru serviciul profesional în cadrul armatei ruse.

Fostul președinte rus a făcut aceste comentarii în Orientul Îndepărtat al Rusiei, unde a declarat că se întâlnește cu oficiali locali pentru a lucra la consolidarea forțelor armate.

„Potrivit Ministerului Apărării, de pe 1 ianuarie, aproximativ 280.000 de persoane au fost acceptate în rândurile forțelor armate pe bază de contract”, inclusiv rezerviști, a declarat Medvedev, citat de agenția de presă de stat TASS.

Anul trecut, Moscova a anunțat un plan de extindere a personalului său de luptă cu peste 30%, până la 1,5 milioane de oameni. O sarcină ambițioasă îngreunată de pierderile grele suferite de Rusia în războiul pe care îl poartă în Ucraina.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, în ultimele luni, Rusia a apelat la cetățenii din țările vecine cu anunțuri de recrutare de persoane care să lupte în Ucraina.

„Au existat eforturi de recrutare în regiunea nordică Kostanai din Kazahstan, apelând la populația de etnie rusă”, a declarat ministerul în buletinul său zilnic din 3 septembrie. „Au fost observate anunțuri online în Armenia și Kazahstan care oferă plăți inițiale de 5.140 de dolari și salarii de la 1.973 de dolari”, potrivit buletinului.

Migranții din Asia Centrală din Rusia au fost, de asemenea, abordați de recrutori militari cu promisiuni de cetățenie rapidă și salarii de până la 4.160 de dolari, a precizat acesta.

XS
SM
MD
LG