Rusia a lansat în dimineața zilei de 26 ianuarie un nou val de atacuri cu rachete asupra Ucrainei, ucigând cel puțin o persoană, la câteva ore după un atac cu drone în timpul nopții.
Noile atacuri cu rachete au avut loc după ce președintele Volodimir Zelenski, vorbind la câteva ore după ce Germania și Statele Unite s-au angajat să furnizeze Kievului tancuri de luptă avansate, le-a cerut aliaților occidentali ai Kievului să livreze rachete cu rază lungă de acțiune și avioane militare pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei.
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunțat că o persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite în atacul asupra capitalei și a îndemnat locuitorii să rămână în adăposturi.
„După ce o rachetă a lovit o clădire nerezidențială din districtul Holosiiv, avem informații despre un mort și doi răniți. Răniții au fost spitalizați”, a spus primarul Kievului.
Serhi Popko, șeful administrației militare de la Kiev, a declarat că mai mult de zece rachete au fost distruse deasupra capitalei de către apărarea aeriană ucraineană.
„Inamicul a lansat mai mult de 15 rachete de croazieră în direcția Kievului. Datorită activității excelente a apărării aeriene, toate țintele aeriene au fost doborâte”, a declarat oficialul armatei ucrainene.
Andri Iermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, a scris pe Telegram că „primele rachete rusești au fost deja doborâte”, fără a preciza unde anume. Autoritățile le-au cerut cetățenilor să nu ignore alarma și să rămână în adăposturi pentru a se feri de pericol.
În regiunea Odesa, informează autoritățile locale, au fost lovite de rachetele rusești două instalații energetice provocând întreruperi de curent. „Există deja informații despre pagubele produse la două instalații critice de infrastructură energetică din Odesa. Nu există răniți. Forțele de apărare aeriană survolează regiunea Odesa”, scrie pe rețelele de socializare șeful administrației militare din regiune, Iuri Kruk.
Regiunea centrală Vinnița a fost, de asemenea, ținta rachetelor rusești, a anunțat Serhi Borzov, șeful administrației militare regionale, adăugând că nu există victime.
Firma de electricitate DTEK a anunțat că efectuează opriri de urgență ale energiei electrice în Kiev și în regiunea din jurul capitalei, precum și în regiunile Odesa și Dnipropetrovsk, din cauza pericolului de atac cu rachete.
Zelenski: Avem nevoie de avioane și rachete
La doar câteva ore după ce Germania și Statele Unite s-au angajat să furnizeze Kievului tancuri de luptă avansate, Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților occidentali ai Kievului să livreze rachete cu rază lungă de acțiune și avioane militare pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei.
În obișnuitul discurs video din seara zilei de 25 ianuarie, Zelenski a spus că este acum necesar „să se meargă mai departe cu furnizarea de avioane pentru Ucraina”.
Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene rezistă în continuare atacurilor rusești în est, în principal în Bahmut și Avdiivka, în regiunea Donețk, și la Cervopopiivka, în Luhansk, informează Statul Major General al Forțelor Armate Ucrainene în raportul zilnic din 26 ianuarie.
Forțele ucrainene au distrus 24 de drone, dintre care 15 deasupra Kievului, pe care Rusia le-a lansat în atacurile din timpul nopții, a precizat Statul Major General, avertizând asupra pericolului unor noi raiduri aeriene rusești.
„În pofida numeroaselor pierderi suferite, inamicul nu și-a oprit acțiunile ofensive”, a declarat Statul Major General, adăugând că apărătorii ucraineni au respins atacurile și în Liman, Kupiansk, Zaporojie și Herson.”
Armata ucraineană a pierdut Soledar
Rusia și-a „intensificat” ofensiva în apropiere de Bahmut, unde a desfășurat un „număr superior de soldați și arme” în ceea ce a devenit un punct fierbinte în invazia care durează de 11 luni, a declarat ministrul adjunct al Apărării Hanna Maliar la 25 ianuarie, adăugând că „inamicul își intensifică presiunea în sectoarele Bahmut și Vuhledar” ale frontului.
Oficialii ucraineni au recunoscut, de asemenea, pe 25 ianuarie, că au fost nevoiți să cedeze orașul Soledar, centru de exploatare a sării din regiunea Donețk. Mulți experți militari anticipează o ofensivă de primăvară a Rusiei în zonă.
Berlinul și Washingtonul au fost de acord să furnizeze tancurile după luni de dezbateri intense între aliații NATO, în speranța de a ajuta la oprirea ofensivei așteptate a Rusiei.
Zelenski a lăudat angajamentul aliaților de a livra tancuri avansate și i-a îndemnat să furnizeze rapid un număr mare de tancuri, cerând, deopotrivă, rachete și avioane pentru a consolida apărarea țării.
La 25 ianuarie, președintele Joe Biden a declarat că Statele Unite vor trimite 31 de tancuri Abrams, foarte avansate, într-o acțiune despre care a spus că nu reprezintă o amenințare la adresa Rusiei. Vorbind de la Casa Albă, Biden a declarat că tancurile NATO pentru Ucraina vor contribui la „îmbunătățirea capacității lor de manevră în teren deschis”. El a lăudat anunțul similar al Germaniei spunând că este o dovadă că „Germania a făcut cu adevărat un pas înainte”.
Moscova a avertizat că privește furnizarea de tancuri de luptă avansate de către Occident către Ucraina ca pe o provocare periculoasă.