Linkuri accesibilitate

Ucraina a marcat 30 de ani de independență cu o paradă militară


Ziua Independenței Ucrainei, Kiev, 24 august 2021.

Luni, 24 august, Ucraina a marcat 30 de ani de independență cu o paradă militară, tradiție care fusese întreruptă mai mulți ani la rând și cu o declarație prin care-și reafirmă hotărârea de a recupera peninsula Crimeea, anexată abuziv de Rusia în 2014.

Unități ale armatei ucrainene, tancuri, transportoare blindate, rachete și sisteme de apărare aeriană au fost prezentate în cursul paradei militare de la Kiev, în timp ce o paradă a unităților marinei ucrainene a avut loc în portul Odesa de la Marea Neagră.

„Luptăm pentru poporul nostru. Teritorii pot fi ocupate temporar dar nu și dragostea oamenilor pentru Ucraina” , a declarat președintele Volodymyr Zelenskiy la o ceremonie înainte de paradă.

„Oamenii din Donbass și Crimeea se vor întoarce la noi, pentru că suntem o familie”, a mai spus el cu referire la conflictul separatist din estul Ucrainei.

Relațiile dintre Kiev și Moscova au fost aproape total înghețate după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014 și a început să sprijine activ forțele separatiste din estul Ucrainei, într-o confruntare care a făcut peste 14.000 de victime în șapte ani.

Luni, peste 40 de țări au participat la Kiev, la lansarea Platformei Crimeea, un summit gâmdit să mențină atenția internațională concentrată asupra recuperării peninsulei.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG