Linkuri accesibilitate

Ucraina a reparat sistemul energetic și este pregătită de iarnă


Ucraina este pe punctul de a finaliza repararea sistemelor sale de energie în urma atacurilor aeriene ruse asupra infrastructurii energetice din iarna trecută și este pregătită pentru iarna care vine, a declarat miercuri un înalt oficial în domeniul energiei.

„Am instalat toate echipamentele planificate și suntem pregătiți pentru încărcăturile de iarnă”, a declarat pentru televiziunea națională Volodimir Kudrițki, șeful operatorului de rețea electrică de stat Ukrenergo.

Rusia a atacat sistematic sistemul energetic al Ucrainei cu rachete și drone ceea ce a produs întreruperi de curent accidentale sau programate pentru a limita consumul de energie, lăsând orașele în întuneric ore în șir în timpul iernii.

Kudrițki a spus că există un „risc mare” de noi atacuri asupra sistemului energetic al județului în această iarnă, dar că apărarea antiaeriană ucraineană este mult mai puternică acum.

„Știm cum arată atacurile și îi va fi foarte greu inamicului să ne mai surprindă după cele 1200 de rachete pe care le-au tras asupra sistemului energetic iarna trecută”, a spus el.

Kudrițki a spus că reparațiile rapide și echipamentele trimise la începutul acestui an de partenerii occidentali ai Kievului au ajutat locuitorii și întreprinderile să se adapteze. De asemenea, a subliniat Kudrițki, ritmul reparațiilor din acest an a fost de șase până la șapte ori mai rapid decât timpul mediu pentru reparații înainte de invazia la scară largă a Rusiei din februarie 2022.

Ukrenergo a primit deja aproximativ 900 de milioane de euro din finanțări externe pentru reparații, iar compania caută finanțare suplimentară pentru sezonul de iarnă care urmează.

XS
SM
MD
LG