Linkuri accesibilitate

Ucraina acuză armata rusă că a furat „sute de mii” de tone de cereale


Forțele de invazie rusești au furat „câteva sute de mii de tone” de cereale pe teritoriul ocupat, a declarat la 30 aprilie ministrul adjunct al agriculturii din Ucraina.

„Avem date certe că mai multe sute de mii de tone de cereale în total au fost sustrase din regiunile Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk", a declarat Taras Vîsotski la televiziunea ucraineană.

Ucraina este unul dintre principalii producători de cereale din lume, iar invazia rusă a redus exporturile, ceea ce a dus la creșterea prețurilor mondiale la cereale și a generat îngrijorări cu privire la o declanșarea unei crize alimentare în țările importatoare.

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, a declarat că furtul de cereale a crescut în ultimele două săptămâni. „Am auzit personal acest lucru de la mulți proprietari de silozuri din teritoriul ocupat. Acesta este un jaf pur și simplu. Și acest lucru se întâmplă peste tot în teritoriul ocupat”, a declarat Solski. El a spus că o astfel de situație ar putea crea probleme alimentare în zonele care nu sunt controlate în prezent. „În curând se va recolta grâul în sud. Dar fermierii aflați în această situație ar putea foarte bine să spună: „Iată cheile de la tractor - mergeți să le colectați singuri, dacă vreți”, a declarat Solski.

Kremlinul a negat acuzațiile Ucrainei, spunând că nu știe de unde provin informațiile.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG