Linkuri accesibilitate

Ucraina afirmă că șeful centralei nucleare din Zaporojie a fost reținut de trupele rusești


Directorul centralei nucleare ucrainene Zaporojie a fost reținut de o patrulă militară rusă, a declarat Energoatom, firma de stat care administrează centrala, la 1 octombrie.

Ihor Murașov a fost reținut în după-amiaza zilei de 30 septembrie în timp ce se deplasa între centrală și orașul Enerhodar.

Centrala nucleară și zona înconjurătoare sunt controlate de forțele de ocupație rusești din luna martie. Kievul și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU au avertizat asupra posibilității unei catastrofe ecologice la centrală din cauza luptelor continue din apropiere.

Rusia a respins apelurile de a crea o zonă demilitarizată în jurul centralei din Zaporojie.

Personalul ucrainean continuă să opereze centrala. Ultimul reactor al acesteia a fost oprit în septembrie din cauza bombardamentelor din apropierea centralei.

În comunicatul Energoatom se spune că Murașov ar fi fost scos din mașină și, legat la ochi, „ar fi fost condus într-o direcție necunoscută".

.

„Detenția sa... pune în pericol siguranța Ucrainei și a celei mai mari centrale nucleare din Europa”, a declarat președintele Energoatom, Petro Kotin, citat în comunicat. Rusia nu a răspuns deocamdată la declarație.

AIEA, care are monitori care lucrează la centrală, de asemenea, nu a răspuns.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG