„În pofida numeroaselor pierderi de echipamente și efective, inamicul... continuă să își concentreze principalele eforturi pe desfășurarea de operațiuni ofensive în zonele Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka", a transmis Statul Major General al Ucrainei pe 11 aprilie. Forțele ucrainene au respins 52 de atacuri în ultima zi, au adăugat militarii ucraineni.
Armata rusă face presiuni de luni de zile pentru a prelua controlul orașului Bahmut, unde bătălia s-a transformat într-una dintre cele mai sângeroase încleștări de forțe de când Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022. Ambele tabere au suferit pierderi grele în micul oraș, acum în mare parte distrus. Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, a declarat că situația din Bahmut rămâne „dificilă, dar controlabilă”.
Sirski a acuzat Rusia că folosește în Bahmut aceeași „tactică a pământului pârjolit” pe care a folosit-o, în sprijinul regimului de la Damasc, în operațiunile militare împotriva rebelilor antiguvernamentali din Siria.
„Distruge clădiri și poziții cu lovituri aeriene și focuri de artilerie”, spune Sirski, adăugând că Rusia a trimis la Bahmut noi forțe speciale și unități aeropurtate, deoarece membrii cunoscutului grup de mercenari privați al Rusiei Wagner care au condus operațiunea Bahmut sunt epuizați.
Loviturile aeriene rusești vizează, de asemenea, orașul Avdiivka, transformându-l „într-o ruină”, după cum spune Pavlo Kirilenko, guvernatorul regional din Donețk. „În total, în Avdiivka au rămas în jur de 1.800 de persoane, care își riscă viața în fiecare zi”, a declarat Kyrylenko.
Relatările de pe câmpul de luptă nu pot fi verificate din surse independente.
Preluarea controlului asupra orașului Bahmut ar putea permite Rusiei să atace direct liniile de apărare ucrainene din orașul Ceasiv Iar și să deschidă calea armatei ruse către cele două orașe mai mari din regiunea Donețk - Kramatorsk și Sloviansk.
Donețk este una dintre cele patru provincii din estul și sudul Ucrainei pe care Moscova le-a declarat anexate în mod ilegal, în septembrie 2022 și pe care încearcă să le ocupe în totalitate. Celelalte trei regiuni sunt Herson, Luhansk și Zaporojie.
La Washington, Pentagonul a anunțat că Departamentul de Justiție a fost chemat să investigheze dacă scurgerea către presă unor documente datate între 23 februarie și 1 martie reprezintă o infracțiune penală. Documentele au apărut pe rețelele de socializare săptămâna trecută.
Se pare că printre documente se află, de asemenea, informații despre utilizarea de către Ucraina a munițiilor pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) și alte arme avansate furnizate de SUA, precum și despre operațiunile de spionaj ale SUA în țări aliate, precum Coreea de Sud și Israel.