Linkuri accesibilitate

Ucraina afirmă că linia Donețk „rezistă”, Zelenski promite să le trimită apărătorilor „tot ce este necesar”


Un lansator Grad al armatei ucrainene lansează rachete spre pozițiile rusești de pe linia frontului de lângă Soledar, regiunea Donețk, 11 ianuarie 2023
Un lansator Grad al armatei ucrainene lansează rachete spre pozițiile rusești de pe linia frontului de lângă Soledar, regiunea Donețk, 11 ianuarie 2023

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ucrainene își mențin pozițiile în orașul Soledar, din estul Ucrainei, cauzând pierderi semnificative în rândul forțelor ruse.

Trupele ucrainene care apără Soledar și orașul învecinat Bahmut vor primi „muniție și tot ce este necesar prompt și fără întrerupere”, a spus Zelenski într-o postare pe Telegram în 12 ianuarie, după o întâlnire cu comandanți militari ucraineni de rang înalt.

Zelenski a precizat că la întâlnire s-a discutat și despre trimiterea de întăriri forțelor armate ucrainene înarmate cu echipamente și arme furnizate de partenerii Ucrainei

Asaltul Rusiei asupra orașului Soledar, unde se află minele de exploatare a sării din estul regiunii ucrainene Donețk, a continuat peste noapte, în ciuda afirmațiilor anterioare ale Rusiei care susținea că orașul a fost cucerit.

Forțele rusești au folosit peste noapte artilerie, rachete și avioane pentru a bombarda orașul, care este o suburbie nord-estică a orașului strategic Bakhmut, care ar putea fi vulnerabil la capturare dacă Soledar este cucerit.

Imaginile din satelit ale orașului Soledar publicate de Maxar Technologies la 11 ianuarie au arătat un oraș devastat de săptămânile de lupte intense.

Acest colaj de imagini din satelit distribuite de Maxar Technologies arată clădirile și drumurile la 1 august 2022 (sus) și o imagine a clădirilor distruse în același loc, realizată la 10 ianuarie 2023.
Acest colaj de imagini din satelit distribuite de Maxar Technologies arată clădirile și drumurile la 1 august 2022 (sus) și o imagine a clădirilor distruse în același loc, realizată la 10 ianuarie 2023.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în discursul său video din seara trecută că „linia Donețk rezistă”, chiar dacă Soledar a fost „aproape complet distrus de invadatori”.

Într-o declarație separată, Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene a declarat, de asemenea, că luptele continuă. În declarație se spune că, pentru a aduce întreaga regiune Donețk sub controlul său, armata rusă încearcă atât să atace Bakhmut, aflat în apropiere, cât și să întrerupă rutele de aprovizionare către Soledar.

Anterior, omul de afaceri legat de Kremlin Evgheni Prigojin, care conduce grupul de mercenari ruși Vagner, a declarat că forțele sale au capturat orașul.

„Vreau să confirm eliberarea și curățarea completă a teritoriului Soledar de unitățile armatei ucrainene.... Unitățile ucrainene care nu au vrut să se predea au fost distruse”, a declarat el într-o declarație la 11 ianuarie.

Noul rol al Grupului Vagner

Trupele companiei Vagner (Wagner) controlată de Evgheni Prigojin au căpătat o mare importanță pe această linie a frontului. Cunoscut uneori ca „bucătarul lui Putin”, deoarece afacerile sale asigurau cateringul pentru cinele președintelui rus Vladimir Putin cu oaspeți străini, profilul lui Prigojin a fost tot mai evident, în anii care au precedat invazia Kremlinului în Ucraina.

Proeminentul oligarh a fost sancționat și pus sub acuzare de Statele Unite pentru finanțarea Internet Research Agency, ferma de troli acuzată de amestec în alegerile prezidențiale americane din 2016. De asemenea, Vagner și-a asumat roluri importante în operațiunile rusești din străinătate, inclusiv în estul Ucrainei după izbucnirea luptelor în 2014, în Siria după intervenția Moscovei și în diverse țări din Africa.

Compania de mercenari a lăsat, de asemenea, o dâră de agitație în urma activităților sale, cu rapoarte potrivit cărora grupul ar fi implicat în contrabanda cu diamante și aur, în instruirea și aprovizionarea armatelor străine și în morți nerezolvate, inclusiv cele a trei reporteri ruși de la Dossier Center, care au fost uciși în 2018 în timp ce relatau despre activitățile Vagner în Republica Centrafricană.

Prigojin susținea că mercenarii lui au învins la Soledar

Pe 10 ianuarie, șeful grupului de mercenari Vagner, ai cărui soldați sunt considerați a fi vârful de lance al ofensivei din Soledar, Evgheni Prigojin, a afirmat că au cucerit aproape tot orașul, dar a precizat că încă se duc lupte aprige într-un focar din centrul orașului.

Capturarea Soledar și a minelor sale de sare ar avea o valoare simbolică, militară și comercială pentru Rusia și ar fi cel mai substanțial câștig al Moscovei în ultimele luni. Se pare că, pentru această victorie, niciun preț nu este prea mare, în viziunea Kremlinului.

În prima linie, cei din compania Vagner în care, după cum se pare, au fost înrolați deținuți de drept comun cărora li s-a promis eliberarea dacă participă la război. De asemenea, există informații că în rândul mercenarilor lui Prigojin s-ar fi înrolat și militari din fostele trupe regulate afgane care au fugit peste graniță, după revenirea talibanilor la putere.

„O țară de masochiști", a scris pe Twitter Ministerul ucrainean al Apărării, referindu-se la atacatori. „Chiar și după ce a suferit pierderi colosale, Rusia încă încearcă, maniacal, să pună mâna pe Soledar - unde se află cea mai mare mină de sare din Europa".

Kievul susține că lucrurile stau cu totul altfel: luptele de la Soledar nu s-au terminat, ba, dimpotrivă, armata ucraineană a preluat controlul dacă nu al orașului, cel puțin al inițiativei militare.

„În cursul zilei de ieri, unitățile Forțelor de Apărare ale Ucrainei au respins atacurile ocupanților în zonele Hrianikivka din regiunea Harkov, Stelmahivka - Luhansk și Spirne, Rozdolivka, Vesele, Bahmut, Klișciivka, Maiorsk, Vodiane, Nevelske, Krasnohorivka, Marinka și Precistivka din regiunea Donețk", se arată în comunicat.

Comunicatul le reamintește ucrainenilor din întreaga țară să fie atenți la posibilele atacuri aeriene de la distanță, deși ritmul acestor bombardamente rusești asupra țintelor civile și de infrastructură a scăzut de la bombardamentele masive de la sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie.

Evaluarea zilnică de informații a Ministerului britanic al Apărării din 11 ianuarie a remarcat anunțul unui exercițiu tactic de zbor comun ruso-belarus în a doua jumătate a lunii ianuarie. Pentru a atenua temerile unui atac aerian pornit și de pe acea linie de front britanicii susțin că desfășurarea de avioane rusești în Belarus, vecinul din nordul Ucrainei, anunțată de Minsk drept un exercițiu militar, „este, probabil, un exercițiu autentic, mai degrabă decât o pregătire pentru orice operațiune ofensivă suplimentară împotriva Ucrainei".

RFE/RL nu a putut verifica în mod independent niciuna dintre aceste afirmații.

Gherasimov îl înlocuiește pe Surovikin

Pe de altă parte, în timpul nopții, autoritățile locale ucrainene au transmis că armata rusă ar fi bombardat orașul Zaporojie din sudul țării.

Bombardamentul, la scurt timp după ora locală 3 a.m., a avariat unele infrastructuri, dar nu s-au înregistrat victime, susține oficialul consiliului municipal Anatoli Kurtev.

Din octombrie, Rusia a efectuat atacuri aeriene în Ucraina, vizând rețeaua electrică și alte infrastructuri civile și provocând întreruperi în furnizarea de electricitate, apă și căldură.

Într-o evaluare din 11 ianuarie, Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, a afirmat că Rusia este în „criză de muniție" ceea ce „împiedică capacitatea forțelor rusești de a susține operațiuni ofensive”.

„Sursele rusești recunosc din ce în ce mai mult... că deficitul de muniții și de aprovizionare al Rusiei împiedică în mod decisiv capacitatea forțelor rusești de a avansa”, se arată în evaluare.

Este posibil ca numirea lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General rus, în fruntea trupelor care poartă războiul din Ucraina să se explice prin nemulțumirea Kremlinului față de insuccesele pe front ale fostului comandant general Serghei Surovikin, care a fost numit în această funcție la 8 octombrie.

Acesta a fost intens criticat nu doar pentru eșecurile în confruntarea cu contraofensiva ucraineană, ci și pentru deteriorarea drastică a condițiilor de luptă (criza de alimente, haine de iarnă, echipamente militare) cu care se confruntă militarii ruși. Toate acestea contribuie, sunt de părere observatorii militari, la o criză de autoritate și la moralul scăzut al soldaților.

XS
SM
MD
LG