Linkuri accesibilitate

Ultimele atacuri rusești cu drone au făcut zeci de victime civile în Herson


Strâmtoarea Kerci: Undepozit de combustibil în flăcări în apropierea podului Crimeii, în satul rusesc Volna, pe 3 mai.
Strâmtoarea Kerci: Undepozit de combustibil în flăcări în apropierea podului Crimeii, în satul rusesc Volna, pe 3 mai.

Rusia a lansat o nouă serie de atacuri cu drone pe timp de noapte asupra orașelor ucrainene, inclusiv asupra capitalei Kiev și a regiunii Herson, unde oficialii ucraineni au declarat că au fost uciși 21 de civili.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis condoleanțe familiilor victimelor.

El a precizat că toate victimele s-au înregistrat în urma atacurilor rusești care au lovit un supermarket, o gară, locuințe, un magazin și o benzinărie din regiunea Herson.

„Până în prezent, 21 de persoane au murit! 48 de răniți! Toți civili! Într-o singură zi care nici nu s-a terminat! Într-o singură regiune!” a scris Zelenski pe Twitter pe 3 mai. El mai afirmă că Rusia trebuie îinvinsă pentru a-i trage la răspundere pe autorii acestor crime.

Numărul persoanelor ucise în Herson a crescut de-a lungul zilei, atacurile cu drone continuând până târziu în seara zilei de 3 mai.

Printre morți se numără trei angajați ai unei companii energetice care au fost ținta bombardamentelor rusești după-amiază, în timp ce lucrau în apropierea a două sate.

Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene a declarat că a distrus 21 din cele 26 de drone Shahed-136/131 de fabricație iraniană lansate în atac. Dronele fuseseră lansate din regiunea rusă Briansk și de pe coasta estică a Mării Azov, a precizat acesta.

Administrația militară a capitalei a declarat că toate dronele care vizau Kievul au fost doborâte, fără a preciza numărul lor. Atacul a fost al treilea val de lovituri aeriene rusești asupra Kievului în șase zile.

Totuși, dronele au reușit să lovească obiective civile din Herson. Ministerul de Interne a declarat anterior, pe 3 mai, că trei civili au fost uciși la supermarket în jurul orei locale 11.00, iar Ministerul Sănătății a anunțat pe Facebook că o persoană a fost ucisă și alte șase au fost rănite în atacul asupra gării.

Guvernatorul orașului Herson, Oleksandr Prokudin, a decis să declare stare de urgență pentru 58 de ore în orașul Herson, pe 5 mai, începând cu ora 20.00. În ultimele săptămâni, capitala regională a fost bombardată în mod regulat de către forțele rusești poziționate peste fluviul Nipru.

În estul Ucrainei, Parchetul General a declarat că două persoane au fost ucise și nouă rănite în urma bombardamentelor rusești asupra mai multor orașe și sate din regiunea Donețk. O dronă a lovit clădirea administrației orașului Dnipro, a declarat Serhi Lisak, șeful administrației militare regionale, pe Telegram, iar pe rețelele de socializare au fost raportate explozii în regiunile Cerkasi, Dnipropetrovsk și Zaporojie.

Incendii și atacuri în Rusia

De asemenea, au fost raportate incendii în diverse zone din Rusia, inclusiv la un depozit de combustibil din satul rusesc Volna, în apropiere de podul spre Crimeea, iar Kremlinul a afirmat că a dejucat un atac cu dronă care viza să lovească reședința președintelui Vladimir Putin de la Kremlin. Ucraina a negat orice implicare în presupusul atac, sugerând că Moscova l-a pus în scenă înainte de o contraofensivă ucraineană așteptată.

Potrivit unui comunicat de presă al președinției ruse, ucrainenii ar fi atacat în cursul nopții de marți spre miercuri cu două drone complexul de clădiri de la Kremlin, într-un „atac terorist și un atentat la viața președintelui Federației Ruse”, tocmai înaintea paradei de Ziua Victoriei, din 9 mai, la care vor lua parte „oaspeți străini”.

Kremlinul spune că dronele ar fi fost „lichidate electronic”. Resturi din ele ar fi căzut în interiorul complexului de clădiri din inima Moscovei, fără să rănească pe nimeni.

Tot mai multe victime trec prin „mașina de tocat” din Bahmut

În regiunea Donețk, forțele ruse conduse de mercenari companiei Wagner au continuat să lanseze valuri de atacuri în ultimele 24 de ore asupra orașului Bahmut, care rămâne punctul central al eforturilor Moscovei în est.

„Trupele rusești concentrate pe desfășurarea de operațiuni ofensive pe axele Liman, Bahmut, Avdiivka și Marinka au efectuat peste 30 de atacuri”, a declarat, în raportul său zilnic din 3 mai, Statul Major General al Ucrainei care precizează că atacurile au fost respinse.

Generalul Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene, spunea pe 2 mai că armata ucreaineană nu va renunța la apărarea orașului. „Împreună cu comandanții, am luat o serie de decizii necesare menite să asigure o apărare eficientă și să provoace pierderi maxime inamicului”, a declarat Sirski după ce a vizitat trupele din Bahmut. „Vom continua, în pofida tuturor previziunilor și sfaturilor, să menținem defensiva în Bahmut, distrugând trupele Wagner și celelalte unități cu cea mai mare capacitate de luptă ale armatei ruse”, a spus el. Ucraina încă mai deține unele părți ale orașului după luni de lupte crâncene împotriva trupelor regulate rusești și a mercenarilor Wagner.

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului, afirma într-o declarație publicată de serviciul său de presă pe Telegram, că el crede că a început contraofensiva promisă de Ucraina și că „faza activă" va începe în zilele următoare.

Casa Albă anunța luni că estimează că din decembrie până acum Rusia a suferit pierderi de 100 de mii de victime, inclusiv peste 20 de mii de morți.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, spunea că estimarea făcută de Statele Unite se bazează pe informații americane recent declasificate.

Pe de altă parte, generalul Mark Milley, președintele Statului Major Intrarme, estima în noiembrie că Rusia a suferit mult peste 100 de mii de morți sau răniți în primele opt luni de război. Noile informații sugerează că pierderile rusești s-au accelerat dramatic în ultimele luni.

Kirby a evitat să vorbească despre pierderile armatei Ucraineni dar generalul Milley afirma în noiembrie că și ucrainenii ar fi înregistrat tot aproximativ 100 de mii de victime.

XS
SM
MD
LG