Linkuri accesibilitate

Ucraina anunță eliberarea a 108 femei în primul schimb de prizonieri exclusiv feminin cu Rusia


Ucraina anunță că un alt schimb de prizonieri "la scară largă" a avut loc cu Rusia, descriindu-l ca fiind primul schimb de prizonieri exclusiv feminin de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.

Andri Iermak, șeful cancelariei prezidențiale, a anunțat pe Telegram că schimbul a avut loc pe 17 octombrie și că au fost eliberate 108 femei.

„Mame și fiice se aflau în captivitate, iar rudele lor le așteptau”, a declarat Iermak. Printre prizonierii eliberați se numără 37 de persoane care au rezistat în oțelăria Azovstal din orașul portuar ucrainean Mariupol în timpul săptămânilor de lupte din oraș până când forțele rusești l-au cucerit în luna mai.

Cele mai multe dintre ele erau membre ale forțelor armate ucrainene. Yermak a postat o fotografie cu femeile mergând pe o șosea, multe dintre ele în uniforme și zâmbind.

Unele dintre femei au fost capturate înainte ca Rusia să lanseze invazia neprovocată din 24 februarie și au fost reținute pentru că aveau o „poziție extrem de pro-ucraineană", a declarat Iermak.

Iermak a adăugat că femeile vor fi supuse unui examen medical și apoi vor fi returnate familiilor lor pentru a se recupera.

El nu a oferit detalii despre prizonierii eliberați de Ucraina în cadrul schimbului, pe care l-a descris ca fiind tensionat.

Ultimul schimb de prizonieri între Kiev și Moscova a avut loc la 13 octombrie. Acesta a implicat 20 de soldați ucraineni și a fost al doilea din această săptămână, după ce au fost eliberați 32 de soldați și corpul unui israelian care s-a oferit voluntar să lupte pentru Ucraina a fost eliberat cu două zile mai devreme.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG