Linkuri accesibilitate

Ucraina are un nou șef al Procuraturii Anticorupție


Emblema Procuraturii Anticorupție de la Kiev.

Ucraina are un nou șef al Procuraturii Anticorupție (PA), răspunzând astfel și solicitărilor Uniunii Europene de a întări lupta cu corupția. Este una din condițiile pentru ca Ucraina, țară candidată, să poată începe negocierile de aderare.

Președintele Volodimir Zelenski a salutat, într-o postare pe Telegram, decizia noului Procuror general Andri Kostin de a-l numi pe Olexandr Klimenko, anchetator cu experiență, la conducerea PA.

„Lupta împotriva corupției este o prioritate, de ea depind atractivitatea investițiilor și libertatea mediului de afaceri”, a scris și Andri Yermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene.

Klimenko a fost numit după un lung proces de selecție în urma demisiei predecesorului său în urmă cu aproape doi ani. Anterior a lucrat pentru Biroul Național Anticorupție.

Ucraina, la fel ca R. Moldova, a primit statutul de țară candidată la aderare în iunie, dar una din condițiile pentru deschiderea negocierilor cu UE este intensificarea luptei cu corupția.

„Ucraina respectă una dintre recomandările care au însoțit statutul de candidat la UE”, a scris Matti Maasikas, ambasadorul UE în Ucraina, pe Twitter.

Statele Unite au salutat și ele numirea lui Klimenko, arătând că Procuratura Anticorupție este „un element cheie al apărării Ucrainei împotriva influenței și agresiunii Rusiei”, a scris tot pe Twitter Bridget Brink, ambasadoarea americană

la Kiev.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG