Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut Rusiei să accepte o încetare a focului pentru a permite restabilirea alimentării cu energie electrică a centralei de la Cernobîl, locul unuia din cele mai grave dezastre nucleare din lume.
Compania națională de energie Ukrenergo a anunțat miercuri, 9 martie, că centrala a rămas fără curent din cauza deteriorării unor linii de înaltă tensiune. Întreruperea pune în pericol aproximativ 20 de tone de deșeuri radioactive care trebuie să fie răcite în mod constant pentru a împiedica scurgerile de radiații ce pot pune în pericol „Ucraina, Belarus, Rusia și Europa”.
„Întreaga linie de alimentare cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl și a tuturor instalațiilor sale nucleare controlate de armata rusă a fost avariată”, a scris Kuleba pe Twitter.
„Cernobîl a rămas fără energie electrică. Fac apel la întreaga comunitate internațională să ceară imediat Rusiei să înceteze focul și să permită echipelor de reparații să restabilească alimentarea cu energie electrică, cât mai curând posibil”, a mai spus el, menționând că generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de 48 de ore pentru a alimenta centrala, după care sistemele de răcire se vor opri, „ceea ce face ca scurgerile de radiații să fie iminente”.
Cauza întreruperii nu a fost precizată, dar în timpul lansării invaziei militare a Rusiei în Ucraina din 24 februarie, situl încă radioactiv, care se află la aproximativ 100 de kilometri de Kiev, a fost preluat de forțele rusești în timpul unor lupte crâncene în zonă. De atunci, 210 angajați ucraineni lucrează la centrala nucleară într-un singur schimb.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a spus marți, 8 martie, că Ucraina a informat-o în legătură cu necesitatea urgentă de a crea un sistem eficient de rotație a personalului de la centrala nucleară, cerându-i sprijin.
Săptămâna trecută, la 4 martie, forțele rusești au capturat o altă centrală nucleară în regiunea Zaporijie din sud-estul Ucrainei. Centrala de la Zaporojie, situată pe malul unui rezervor de pe râul Nipru, este cea mai mare din Europa și generează mai mult de o cincime din energia electrică internă a Ucrainei.
Cel de-al patrulea reactor de la Cernobîl a explodat în aprilie 1986, în timpul unui test de siguranță eșuat, provocând nori de radiații care s-au răspândit în mare parte din Europa.