Linkuri accesibilitate

Ucraina condamnă bombardarea orașelor, respinge ultimatumul rusesc la Mariupol


Oameni trecând pe lângă un tanc distrus în timpul conflictului dintre Ucraina și Rusia în orașul-port din sudul Ucrainei, Mariupol, 17 aprilie 2022

Autoritățile ucrainene spun că Rusia a continuat bombardamentele de artilerie asupra orașelor din nord-estul Ucrainei, în timp ce forțele ucrainene care au mai rămas în orașul sudic Mariupol după aproape două luni de lupte se pregătesc de o bătălie finală.

Optsprezece persoane au fost ucise și peste 100 au fost rănite în urma bombardamentelor în ultimele patru zile în orașul Harkov, Ucrainei, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în seara de 17 aprilie.

„Aceasta nu este altceva decât teroare deliberată: mortiere, artilerie împotriva locuințelor obișnuite, împotriva civililor obișnuiți”, a declarat Zelenski într-un mesaj video zilnic.

Rusia neagă că ar trage în civili. Moscova recurge la lovituri de la mare distanță asupra unor ținte din nordul Ucrainei, inclusiv capitala Kiev, după ce trupele ruse au fost nevoite să se retragă din aceste regiuni din cauza rezistenței acerbe a forțelor ucrainene.

Rusia și-a redislocat forțele în est pentru ocuparea Donbasului și depune eforturi pentru o victorie în Mariupol, primul mare oraș ucrainean pe care l-ar cuceri de la începutul invaziei pe 24 februarie.

Dar Ucraina a spus că va lupta și apăra orașul-port la Marea Azov, sfidând un ultimatum rusesc dat combatanților ucraineni încercuiți la uzina metalurgică Azovstal somați să depună armele și să se predea.

Premierul ucrainean Denis Șmîhal a declarat pe 17 aprilie că forțele ucrainene încă opuneau rezistență. „Orașul încă nu a căzut”, a declarat Smîhal pentru programul „This Week” al ABC, adăugând că soldații ucraineni au continuat să controleze unele părți ale orașului.

Sâmbătă, Rusia anunțase că deține controlul asupra zonelor urbane.

Într-un reportaj fotografic al agenției Reuters de pe străzile orașului, se pot vedea, în mijlocul ruinelor, mici grupuri de cadavre acoperite cu pături colorate.

Mariupol, Ucraina, 17 aprilie 2022
Mariupol, Ucraina, 17 aprilie 2022

Autoritățile ucrainene au îndemnat oamenii din Donbas să se refugieze spre vest pentru a scăpa de o ofensivă rusească la scară largă. Rusia ar încerca să construiască un coridor terestru între regiunile din Donbas controlate de separatiștii pro-ruși din 2014 și Crimeea anexată de Rusia în același an.

Serhii Gaidai, guvernatorul regiunii estice Luhansk, în care se dau lupte grele, și-a repetat cererea ca oamenii să se evacueze, scriind pe Facebook că săptămâna aceasta va fi dificilă. „Poate fi ultima oară când avem ocazia să ne salvăm”, a scris Gaidai pe pagina sa de Facebook.

Aproximativ patru milioane de ucraineni au fugit din țară, orașele au fost distruse și mii de oameni au murit de la începutul invaziei pe 24 februarie.

Prejudiciul economic este semnificativ. Președintele Zelenski a spus pe Twitter că a discutat despre asigurarea stabilității financiare a Ucrainei și pregătirile pentru reconstrucția postbelică cu directoarea Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva.

Ucraina și-a continuat eforturile de a adera rapid la Uniunea Europeană, completând un chestionar care este un prim pas în funcție de care UE va decide dacă îi oferă statut de țară candidată.

Previous Next

XS
SM
MD
LG