Linkuri accesibilitate

Ucraina: Conducerea Naftogaz demisionează în semn de protest


Andri Koboliev, demis de guvernul ucrainean de la conducerea Naftogaz pe 28 aprilie 2021.
Andri Koboliev, demis de guvernul ucrainean de la conducerea Naftogaz pe 28 aprilie 2021.

Consiliul de administrare al Companiei naționale de petrol și gaze din Ucraina, Naftogaz, este în curs de a demisiona după ce guvernul a luat decizia neașteptată de a-l înlocui pe șeful companiei, Andri Koboliev, aflat la conducerea Naftogaz din 2014. Demiterea lui Koboliev a fost anunțată pe 28 aprilie, când guvernul a invocat „rezultatele sub așteptări” ale companiei de petrol și gaze în 2020, cu pierderi de aproape 700 de milioane de dolari.

Consiliul de administrare, care fusese suspendat temporar pentru a permite demiterea lui Koboliev, a dat publicității o declarație pe 30 aprilie în care spune că toți membrii săi și-au înaintat demisiile, începând cu 14 mai. „Consiliul de administrare va utiliza următoarele două săptămâni pentru a ajuta la o tranziție ordonată”.

Decizia neașteptată a guvernului de a-l concedia pe Koboliev amenință să complice și mai mult negocierile cu FMI pentru un ajutor de 5 miliarde de dolari. Partenerii internaționali ai Ucrainei avertizează că astfel de decizii trebuie luate în mod transparent, altfel este subminată încrederea în seriozitatea autorităților de a continua reformele și mai ales lupta cu corupția sistemică.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG