Linkuri accesibilitate

Ucraina critică recomandarea CIO ca sportivii din Rusia și Belarus să participe la Olimpiadă ca neutri


Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, participând la deschiderea reuniunii Comitetului Executiv la Casa Olimpică din Lausanne, Elveția, pe 28 martie.
Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, participând la deschiderea reuniunii Comitetului Executiv la Casa Olimpică din Lausanne, Elveția, pe 28 martie.

Ministerul ucrainean al Tineretului și Sportului a condamnat ceea ce a numit „schimbarea parțială a poziției” Comitetului Olimpic Internațional (CIO) cu privire la participarea sportivilor ruși și belaruși la competițiile sportive internaționale.

Declarația ministerului ucrainean din 29 martie a fost făcută la o zi după ce consiliul executiv al CIO a recomandat să li se permită sportivilor ruși și belaruși să participe la competiții internaționale în calitate de sportivi neutri.

„Am susținut în mod constant și vom continua să o facem că, în condițiile agresiunii militare fără precedent și neprovocate a Federației Ruse, cu sprijinul Belarusului, împotriva Ucrainei, agresiune care contravine principiilor Cartei Olimpice, reprezentanții statelor agresoare nu ar trebui să fie prezenți pe arenele sportive internaționale", se arată în declarația ministerului.

De asemenea, ministerul și-a exprimat regretul că CIO a folosit îngrijorarea exprimată de raportorii speciali ai ONU cu privire la discriminarea exclusiv pe baza naționalității sportivilor ca scuză pentru a-și schimba radical „poziția anterioară bine argumentată”.

Ministerul a adăugat că va continua să depună eforturi pentru a interzice accesul sportivilor ruși și belaruși la competițiile sportive internaționale, inclusiv la Olimpiade câtă vreme agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei va continua.

Cele șase recomandări ale comisiei, publicate pe 28 martie, după o reuniune la sediul CIO din Lausanne, Elveția, deși nu se referă la participarea sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, susțin că aplicarea lor va fi monitorizată.

Printre recomandările CIO se numără permisiunea acordată sportivilor ruși și belaruși să concureze ca atleți individuali neutri, fără a afișa simboluri naționale. De asemenea, recomandările le interzic echipelor din cele două țări să aibă în componență sportivi care susțin activ războiul și sportivi care sunt „sub contract cu armata rusă sau belarusă”.

Noile prevederi anulează sancțiunile impuse de CIO în februarie 2022 care recomandau ca federațiile sportive internaționale și organizatorii de evenimente sportive „să nu invite și să nu permită” participarea sportivilor și oficialilor ruși și belaruși la competițiile internaționale.

Conducerea CIO a semnalat în urmă cu două luni că dorește să găsească o cale pentru a le permite sportivilor ruși și belaruși să participe la Olimpiada de vară din 2024 de la Paris și la Olimpiada de iarnă din 2026 de la Milano.

Ideea a fost criticată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de mai mulți aliați ai Ucrainei. Autoritățile ucrainene spun că este posibil ca țara lor să boicoteze Jocurile Olimpice dacă sportivilor ruși și belaruși li se va permite să concureze.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat pe 29 martie că se va strădui să coaguleze o coaliție care să obțină renunțarea la ceea ce el a spus că este o „decizie proastă și greșită”.

Președintele CIO, Thomas Bach, a precizat că susține permisiunea ca sportivii ruși și belaruși să concureze ca sportivi individuali neutri. El a declarat pe 28 martie că sportivii nu ar trebui să fie pedepsiți pentru pașapoartele lor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a declarat reporterilor, în cadrul unei conferințe telefonice, că recomandările CIO „au fost caracterizate ca conținând elemente de discriminare, ceea ce este inacceptabil”. El a adăugat că Rusia „va continua să apere interesele sportivilor noștri în orice mod posibil”.

XS
SM
MD
LG