Linkuri accesibilitate

Ucraina „cucerește” noua Sirie cu grâne, grăbind apusul influenței rusești


Asaad Shaybani (d), ministrul de Externe al guvernului sirian interimar, și ministrul de Externe al Ucrainei, Andrii Sîbiha, susțin o conferință de presă comună la Damasc, pe 30 decembrie 2024.
Asaad Shaybani (d), ministrul de Externe al guvernului sirian interimar, și ministrul de Externe al Ucrainei, Andrii Sîbiha, susțin o conferință de presă comună la Damasc, pe 30 decembrie 2024.

Noua conducere de facto a Siriei spune că speră la „parteneriate strategice” cu Ucraina, care încearcă să construiască legături cu conducătorii islamiști ai țării, pe fondul scăderii influenței ruse. În același timp, Damascul spune că vrea să păstreze legăturile cu Rusia și Iranul.

Dorința Siriei de a-și dezvolta relațiile cu Ucraina, până de curând mai puțin prezentă în zona Orientului Mijlociu, a fost prezentată de șeful interimar al diplomației siriene, Assad Hassan al-Shibani, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o luni la Damasc cu ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Andrii Sîbiha.

„Vor exista parteneriate strategice între noi și Ucraina la nivel politic, economic și social, precum și parteneriate științifice”, a spus diplomatul, potrivit Reuters.

Kievul promite ajutoare alimentare

La rândul său, ministrul ucrainean al Afacerilor Externe a spus că poporul sirian și ucrainean „au aceeași experiență și aceleași suferințe pe care le-am îndurat timp de 14 ani”, făcând aparent o paralelă între războiul civil brutal din Siria dintre 2011-2024 și cucerirea de către Rusia a teritoriilor ucrainene, care a culminat cu invazia la scară largă din 2022.

Sîbiha, care s-a întâlnit luni la Damasc cu noul conducător de facto al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a spus că Ucraina va trimite mai multe transporturi de ajutoare alimentare către Siria, după sosirea așteptată a 20 de transporturi de făină, marți.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat vinerea trecută trimiterea primului lot de ajutoare alimentare ucrainene către Siria, constând în 500 de tone de făină de grâu, în cadrul inițiativei umanitare a Kievului „Grâne din Ucraina”, în cooperare cu Programul Alimentar Mondial al Organizației Națiunilor Unite.

Grâne într-un depozit din Ucraina, în vara anului 2022.
Grâne într-un depozit din Ucraina, în vara anului 2022.

Ucraina, un producător și exportator mondial de cereale și semințe oleaginoase, exportă în mod tradițional grâu și porumb către țările din Orientul Mijlociu, dar nu și către Siria, care în era Assad importa alimente din Rusia.

Livrările de grâne rusești că Siria au fost suspendate din cauza incertitudinii cu privire la noul guvern de la Damasc și a întârzierilor de plată, au spus surse siriene și ruse pentru Reuters la începutul lunii decembrie.

Înlăturarea lui Assad de către gruparea islamistă al-Sharaa, Hayat Tahrir al-Sham (HTS), a pus sub semnul întrebării viitorul bazelor militare din Siria - baza aeriană Hmeimim din Latakia și baza navală Tartus. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că statutul acestor baze militare ruse vor face obiectul negocierilor cu noua conducere de la Damasc.

Șeful diplomației ucrainene a îndemnat însă noua conducere a Siriei să înlăture Rusia din țară, un îndemn privit încă critic de noii lideri sirieni, care au adoptat o poziție mai conciliantă la acest subiect.

Relații „bune” și cu estul, și cu vestul - varianta siriană

Noul lider de facto al Siriei, Ahmad al-Sharaa, a spus pentru postul de televiziune Al Arabiya, deținut de saudiți, că dorește relații cu Iranul și Rusia, dar a insistat asupra faptului că orice legături trebuie să se bazeze pe „respect” reciproc. Rusia și Iranul au fost aliați majori ai Siriei sub regimul președintelui Bashar al-Assad până când dictatorul a fost înlăturat de rebeli la începutul lunii decembrie.

Al-Sharaa a spus luna aceasta că relațiile Siriei cu Rusia ar trebui să servească „intereselor comune”. Într-un interviu publicat duminică, el a spus că Siria împărtășește interese strategice cu Rusia, adoptând un ton conciliant, deși nu a dat alte detalii.

Ahmad al-Sharaa la palatul prezidențial din Damasc, pe 28 octombrie.
Ahmad al-Sharaa la palatul prezidențial din Damasc, pe 28 octombrie.

De la căderea regimului Assad, Occidentul urmărește îndeaproape acțiunile noului conducător, inclusiv profunzimea oricăror legături viitoare cu Teheranul și Moscova.

„Siria nu poate continua fără relații cu o țară regională importantă precum Iranul”, a declarat Sharaa pentru Al Arabiya într-un interviu amplu acordat la 29 decembrie.

Dar relațiile „trebuie să se bazeze pe respectarea suveranității ambelor țări și pe lipsa de amestec în treburile interne”, a adăugat el. Sharaa a îndemnat Teheranul să-și regândească politicile și intervențiile religioase și a subliniat că forțele opoziției siriene au protejat pozițiile iraniene în timpul luptelor pentru înlăturarea lui Assad, chiar dacă rebelii știau că Iranul este un susținător major al fostului președinte.

Sharaa a spus că se aștepta la o deschidere pozitivă din partea Iranului în urma acestor acțiuni, dar a spus că acestea nu au venit.

Cel puțin patru ani până la alegeri?

În interviul acordat Al-Arabiya, liderul de facto al Siriei a mai spus că viitoarele alegeri din această țară ar putea fi organizate în următorii patru ani, deși nu a dat detalii despre cine va conduce statul în această perioadă, în condițiile în care actualul guvern interimar a spus că va rămâne în funcție până în martie 2025.

Al-Sharaa a spus că „trebuie să pregătim infrastructura” înainte de a se trece la organizarea alegerilor, spunând că doar elaborarea noii Constituții ar dura până la circa trei ani, potrivit CNN.

„Suntem acum la etapa de reconstrucție a țării, nu doar de gestionare a statului... există o mulțime de distrugeri în țară din cauza unui regim care a condus Siria timp de peste 50 de ani”, a spus Al-Sharaa.

Așa arată Siria. Imagini din orașul Daraa, bombardat de aliații fostului regim.
Așa arată Siria. Imagini din orașul Daraa, bombardat de aliații fostului regim.

„Oportunitatea care s-a ivit astăzi nu apare la fiecare patru sau cinci ani”, a adăugat el, vorbind și despre nevoia de elaborare a unei noi Constituții care să asigure că Siria nu se va „îndrepta în aceeași direcție în care a fost în ultimii 60 de ani”.

Ahmad al-Sharaa a mai spus pentru Al-Arabiya că gruparea HTS pe care o conduce va fi dizolvată în cele din urmă, iar acest lucru va fi anunțat la viitoare „conferință a dialogului național”, o întâlnire care este menită să ajute la faza de tranziție, dar pentru care nu a fost stabilită încă o dată.

Potrivit lui Sharaa, conferința de dialog național va include o largă participare a societății siriene, cu voturi pe teme precum dizolvarea Parlamentului și constituția.

Noile autorități de la Damasc s-au angajat să adopte politici moderate în ceea ce privește drepturile femeilor, reconcilierea națională și relațiile cu comunitatea internațională, deși numeroși lideri mondiali rămân sceptici și spun că așteaptă acțiuni concrete în acest sens.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG