Linkuri accesibilitate

Ucraina dorește să construiască anul viitor terminale feroviare suplimentare


Ministerul ucrainean al infrastructurii intenționează să construiască anul viitor terminale feroviare suplimentare în punctele de joncțiune cu Polonia, Slovacia, Ungaria și România, a declarat ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov la o ședință a Comisiei pentru Transport și Turism a Parlamentului European.

Este de așteptat ca în acest fel volumul mărfurilor transportate pe calea ferată să crească cu cel puțin 50% față de nivelul antebelic,.

„Un lucru deosebit de important având în vedere dependența piețelor mondiale de exporturile agricole ucrainene", a scris ministrul miercuri pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Kubrakov, cel mai multe produse cu valoare adăugată mare sunt exportate acum cu camioanele, iar 12 țări europene au liberalizat deja procedurile de tranzit și au abolit permisele de trecere pentru mărfurile umanitare.

Armata rusă, care a invadat Ucraina de pe 24 februarie, a blocat deja principalele porturi ucrainene care erau și principalele porți comerciale ale țării.

Războiul și exporturile ucrainene de cereale (mai 2022)

  • Rusia și Ucraina sunt producătorii care acoperă peste 30% din exporturile globale de cereale.
  • Rusia furnizează, de asemenea, 13% din îngrășămintele lumii, în timp ce Ucraina furnizează jumătate din uleiul de floarea soarelui.
  • În cei trei ani dinaintea războiului, prețurile cerealelor crescuseră deja cu 48% și prețurile la îngrășăminte cu 35%
  • Înainte de război, Ucraina exporta 4,5 milioane de tone de produse agricole/lună prin porturile maritime: 12% din grâul exportat în lume, 15% din porumb și 50% din uleiul său de floarea soarelui.
  • De la izbucnirea războiului, în 24 februarie 2022, exporturile de cereale/lună ale Ucrainei s-au redus cu mai mult de jumătate.

În consecință peste 20 de milioane de tone de cereale, și alte produse alimentare sunt blocate în silozuri.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG