Linkuri accesibilitate

Noua lege „anti-oligarhi” din Ucraina: fostul președinte Poroșenko obligat să vândă două posturi TV


Fostul președinte Petro Poroșenko vorbește cu o susținătoare, după ce fusese împroșcat cu culoare verde în timpul manifestațiilor prilejuite de Ziua Independenței Ucrainei, Kiev, 24 august, 2021.
Fostul președinte Petro Poroșenko vorbește cu o susținătoare, după ce fusese împroșcat cu culoare verde în timpul manifestațiilor prilejuite de Ziua Independenței Ucrainei, Kiev, 24 august, 2021.

În Ucraina, fostul președinte Petro Poroșenko a declarat că a vândut două posturi de televiziune actualilor și foștilor angajați pentru a se conforma unei noi legi controversate care vizează cei mai bogați indivizi ai națiunii, așa-numita „lege anti-oligarhi”.

Poroșenko, un miliardar care a ocupat funcția de președinte din 2014 până în 2019, a declarat într-o postare video că a fost „forțat” să vândă canalele pentru a se conforma acestei noi legi anti-oligarh.

De asemenea, el l-a acuzat pe succesorul său, președintele Volodimir Zelenski, că încearcă să limiteze libertatea de exprimare.

„Motivul principal pentru care au venit cu așa-numita „lege a oligarhilor”... este ca [biroul președintelui] să preia controlul deplin asupra presei”, a spus Poroșenko, care este considerat un posibil candidat în alegerile prezidențiale din 2024.

Analiști ucraineni spun că magnații își folosesc activele media -- care în multe cazuri sunt în pierdere -- pentru a ataca adversarii și pentru a-și urmări propria afacere și agenda politică. Președintele Volodimir Zelenski a semnat pe 5 noiembrie așa-numita „lege anti-oligarhi” care oferă o definiție pentru un oligarh bazată pe mai multe criterii, inclusiv avere de zeci de milioane de dolari, control monopolist asupra unei industrii, posesia de active media și activitate politică.

O structură guvernamentală condusă de Zelenski va stabili cine intră sub incidența acestei legi noi, care le interzice oligarhilor să mai finanțeze partide sau să participe la marile privatizări.

„Nu poate exista altă opțiune decât demontarea sistemului oligarhic. Fără aceasta, este pur și simplu imposibil să depășim sărăcia din Ucraina și să ne alăturăm pe deplin comunității europene", a spus președintele ucrainean după promulgarea legii.

XS
SM
MD
LG