Linkuri accesibilitate

Ucraina, prima vizită oficială a președintei Maia Sandu


Președinta Maia Sandu a plecat de luni seară, împreună cu delegația sa în Ucraina, prima vizită în străinătate de când și-a început mandatul. Întâlnirile cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski și alți oficiali urmează să aibă loc abia marți. Sandu s-a mai întâlnit cu Zelenski în 2019, când era prim-ministră, iar cei doi au vorbit despre obiective comune: combaterea corupției, reforma justiției, apropierea de Uniunea Europeană, gestionarea unei relații complicate cu Moscova.

Secretarul general al Aparatului Președintelui R. Moldova, Andrei Spînu, a declarat că subiectele de pe agenda de discuții dintre cei doi președinți vor fi făcute publice în timpul conferinței de presă pe care o vor ține imediat după întrevedere. La moment se știe că din delegația prezidențială fac parte zece persoane, inclusiv consilierii președintei Sandu din domeniul politicii externe și cel energetic.

Într-un interviu cu Europa Liberă, Nicu Popescu – fostul ministru de externe în cabinetul condus de Maia Sandu în 2019 – avertizează că „acest summit este un prim pas spre depășirea” unui „îngheț de mai mulți ani în relațiile cu Ucraina” care a dus la cumularea de probleme în relațiile bilaterale, iar „rezolvarea acestora, durează mai mult timp”.

Nicu Popescu a reamintit că între R. Moldova și Ucraina există o serie de interese comune: lupta cu corupția, comerțul bilateral „care și el contează foarte mult pentru cetățenii Republicii Moldova”, legăturile turistice, „interesul” de a facilita intrarea cetățenilor moldoveni în Ucraina.

XS
SM
MD
LG