Linkuri accesibilitate

Ucraina primește un nou lot de ajutoare militare americane


Sistemul antitanc american „Javelin”, în timpul unor exerciții militare din Ucraina, iunie 2021.

Un al treilea lot de ajutor militar american a sosit în Ucraina. Este ultima tranșă dintr-un ajutor în valoare de 60 de milioane de dolari, oferit de guvernul SUA pentru necesitățile armatei ucrainene. Au fost livrate muniții, arme antitanc și de precizie înaltă, echipamente medicale și alte materiale, a anunțat ministerul apărării de la Kiev.

„Ne dorim să vedem Ucraina pe drumul spre NATO, o țară liberă și pașnică”, a declarat vineri seara, la ceremonia de primire a ajutoarelor, pe aeroportul de la Kiev, atașatul militar al ambasadei SUA în Ucraina, colonelul Brittany Stewart.

Transportul cu armament a ajuns la Kiev după recenta vizită în Ucraina a ministrului american al apărării Llyod Austin. Într-un mesaj al ambasadei americane pe Facebook se precizează că înțelegerea cu privire la acordarea acestui ajutor a fost atinsă în luna august, în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski la Washington, și demonstrează angajamentul continuu al Statelor Unite față de întărirea capacității Ucrainei de a se apăra mai eficient împotriva agresiunii Rusiei.

Primele două tranșe din acest ajutor au ajuns la Kiev pe 10 și 18 octombrie.

Anul acesta, SUA au oferit Ucrainei sprijin militar în valoare de 400 de milioane de dolari, iar de la începutul conflictului din Donbas, din 2014, peste 2,5 miliarde de dolari.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG