Linkuri accesibilitate

Ucraina respinge cererea Rusiei de a preda orașul Mariupol


Tancuri rusești la Mariupol

Autoritățile ucrainene au respins cererea Rusiei de a preda orașul Mariupol, înconjurat de trupele rusești și aproape distrus de zile întregi de bombardamente.

Rusia a cerut un răspuns până luni la ora 5 dimineața, impunând condiții - mai întâi unitățile militare ucrainene care se apără trebuiau să părăsească orașul, și abia apoi civilii.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat luni, 21 martie, pentru Ukrainska Pravda: „Nu poate fi vorba de nicio capitulare sau de depunerea armelor. Am informat deja partea rusă despre acest lucru. Am scris: „În loc să pierzi timpul cu opt pagini de scrisori, deschide un coridor. Am informat ONU și CICR. Acum așteptăm o reacție din partea comunității internaționale. Aceasta este o manipulare deliberată și o luare de ostatici.”

Mariupol, orașul-port de la Marea Azov, care până la război avea o populație de peste 400.000 de oameni, se confruntă cu o catastrofă umanitară. Orașul este considerat unul de importanță strategică pentru Rusia, care încearcă să forțeze un coridor terestru către Crimeea ocupată.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG