Linkuri accesibilitate

Ucraina respinge comentariile oficialului NATO privind cedarea de teritoriu pentru aderarea la Alianță


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (stânga) și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, participă la o conferință de presă în timpul summitului NATO de la Vilnius, la 12 iulie.

Oficialii de la Kiev au criticat comentariile unui înalt oficial NATO care crede că cedarea teritoriului Rusiei în schimbul aderării la Alianță ar putea pune capăt războiului dintre cele două țări.

„Am presupus întotdeauna că NATO, la fel ca Ucraina, nu face comerț cu teritorii”, a scris purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleh Nikolenko, pe Facebook, pe 15 august, adăugând că astfel de sugestii „fac jocul Rusiei”.

Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională, într-o apariție la televiziunea ucraineană, a spus despre comentariile lui Stian Jenssen, șeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, că sunt „o evoluție stranie”. „Nu este absolut clar de ce a făcut aceste declarații”, a spus Danilov.

În timpul unei discuții din 15 august la Arendal, Norvegia, Jenssen a spus că ar fi „posibilă o soluție” pentru soluționarea conflictului. El a remarcat, de asemenea, că Rusia „se lupta enorm din punct de vedere militar”, că părea „nerealist că [ea] poate ocupa noi teritorii” și a repetat poziția NATO conform căreia orice decizie privind negocierile cu Rusia revine Kievului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în timpul summitului NATO de la Vilnius din iulie că Kievul este ferm decis să elibereze întreg teritoriul Ucrainei și că nu va fi niciodată de acord să cedeze teritorii ca parte a unui acord de pace cu Moscova.

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat la începutul acestui an că „Ucraina nu acceptă nicio propunere care ar implica pierderea teritoriilor sale sau înghețarea conflictului”.

Oficialii NATO nu au comentat public declarațiile lui Jenssen, dar mai multe instituții de știri au citat surse anonime din cadrul alianței militare spunând că NATO „sprijină pe deplin” suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că afirmațiile lui Jenssen vizează anumite obiective politice, însă a repetat opoziția Moscovei față de posibila aderare a Ucrainei la NATO.

Între timp, adjunctul ministrului rus de externe Mihail Galuzin a declarat agenției de presă de stat TASS că orice soluționare a războiului va necesita „neutralitatea” Ucrainei, precum și „recunoașterea de către Kiev a noilor realități teritoriale, demilitarizarea și denazificarea Ucrainei și drepturile cetățenii săi vorbitori de limbă rusă și minoritățile naționale, în conformitate cu dreptul internațional.”

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, care este vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a scris pe Telegram că „pentru a intra în NATO, autoritățile de la Kiev ar trebui să renunțe chiar și la Kiev însuși, vechea capitală a Rusiei”.

XS
SM
MD
LG