Linkuri accesibilitate

Ucraina spune că artileria Rusiei a provocat întreruperi de curent la centrala Zaporojie


Centrala nucleară de la Zaporojie, 31 august 2022
Centrala nucleară de la Zaporojie, 31 august 2022

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de Rusia, a fost peste noapte ținta artileriei ruse, ceea ce a provocat o întrerupere a energiei electrice la instalație, informează agenția de stat ucraineană responsabilă de centrală.

Într-o declarație publicată pe 21 septembrie pe rețelele de socializare, Energoatom a afirmat că bombardamentele au avariat echipamentele singurului reactor funcțional - Unitatea numărul 6 - de la centrală, cea mai mare instalație de acest tip din Europa.

„Din cauza pierderii energiei electrice, a avut loc o pornire de urgență a două generatoare diesel ale sistemelor de siguranță pentru a asigura funcționarea pompelor de răcire a combustibilului", a declarat Energoatom într-o postare pe Telegram.

.

Forțele de ocupație rusești au preluat controlul asupra centralei la scurt timp după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei să invadeze Ucraina pe 24 februarie.

Centrala nucleară din Zaporojie a fost în centrul preocupărilor timp de luni de zile din cauza temerilor că bombardamentele ar putea duce la o scurgere de radiații. Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamente.

Ucraina și Occidentul acuză Rusia că a desfășurat armament greu în perimetrul centralei, știind că Ucraina probabil nu va trage asupra sa. Moscova neagă aceste acuzații, dar a rezistat eforturilor de demilitarizare a zonei pentru a evita o catastrofă ecologică.

La 20 septembrie, în orașul Enerhodar, aflat în apropiere și ocupat de Rusia, bombardamentele au avariat un sistem de răcire, o sală de mese pentru personal și o "clădire specială" nespecificată, a precizat administrația orașului într-o declarație. Nu au existat alte detalii despre pagube.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG