Linkuri accesibilitate

Ucraina spune că a distrus un sistem rusesc de apărare aeriană în Crimeea ocupată


Urmările atacului ucrainean asupra Sevastopolului, Crimeea ocupată de Rusia.
Urmările atacului ucrainean asupra Sevastopolului, Crimeea ocupată de Rusia.

Armata ucraineană a vizat din nou Crimeea ocupată de Rusia, distrugând, se pare, un sistem de apărare aeriană rusesc, la o zi după ce a avariat puternic două nave de război rusești din această zonă.

O sursă de informații ucraineană a declarat pentru Reuters că un sistem de apărare aeriană rusesc în apropiere de Evpatoria a fost distrus în ceea ce pare a fi fost un atac cu drone și rachete desfășurat peste noapte de către serviciile de securitate și marina ucrainene.

Potrivit ziarului ucrainean Pravda, care citează de asemenea o sursă de informații ucraineană, a fost distrus un sistem de apărare aeriană S-400.

Comentând exploziile din Evpatoria și din jurul acesteia, Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene, a declarat pentru serviciul ucrainean al RFE/RL că toate siturile lovite în Crimeea sunt legate de „agresiunea Rusiei” împotriva Ucrainei.

După cum se poate vedea în videoclipurile și fotografiile postate pe rețelele de socializare în Evpatoriya și în jurul acesteia, în vestul Crimeei, par a se fi înregistrat explozii violente. Ministerul rus al Apărării afirmase mai înainte că a zădărnicit un atac ucrainean cu drone în Crimeea, distrugând 11 drone. De asemenea, a mai spus că a oprit un atac cu cinci drone subacvatice asupra navei de patrulare a flotei Serghei Kotov în Marea Neagră.

În regiunea rusă Kursk, presupusul bombardament ucrainean a ucis un om și a avariat liniile de alimentare cu energie electrică, a declarat guvernatorul regional Roman Starovoit într-o postare pe Telegram.

Anterior, armata rusă și agențiile de știri au raportat că unități antiaeriene rusești au doborât masi multe presupuse drone ucrainene deasupra orașelor Briansk și Belgorod, două regiuni din sudul Rusiei care se învecinează cu Ucraina. Nu au fost raportate victime sau pagube în aceste incidente.

Pe de altă parte, în Ucraina, un copil a fost ucis într-un bombardament rusesc în sudul țării. Biroul procurorului general regional a declarat că un băiat de 6 ani a fost ucis și alte patru persoane, inclusiv fratele de 13 ani al băiatului, au fost rănite de bombardamentele rusești care au lovit satul Novodmitrivka din regiunea Herson.

Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene a anunțat pe 14 septembrie că a doborât 17 din cele 22 de drone rusești în timpul nopții în regiunile Nikolaev, Zaporojie, Dnipropetrovsk și Sumi din sudul și nordul țării.

Anterior, fuseseră raportate explozii în Crimeea ocupată de Rusia, iar traficul pe podul care leagă peninsula ucraineană de Rusia a fost oprit temporar, deoarece Ministerul rus al Apărării a afirmat că a dejucat un atac cu drone ucrainene

Ultimele atacuri au avut loc la o zi după ce două nave militare rusești au fost grav avariate în urma unui atac militar ucrainean de amploare asupra unei baze de reparații navale din Sevastopol, în Crimeea, principala bază a Flotei rusești din Marea Neagră.

Reuters a citat un oficial ucrainean din cadrul serviciilor de informații care a declarat că o navă mare și un submarin au fost lovite în atac și probabil că au fost avariate iremediabil.

"Vorbim despre daune semnificative. Putem spune acum că, cu o mare probabilitate, aceste nave nu mai pot fi reparate", a confirmat Andri Iusov pentru Reuters, fără a preciza armele folosite pentru atac. Postul britanic Sky News susține că Kievul a folosit în atac rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow furnizate de Marea Britanie, citând surse occidentale și ucrainene anonime.

Șantierul naval strategic din peninsulă, pe care Rusia a anexat-o ilegal de la Ucraina în 2014, construiește și repară nave și submarine ale Flotei rusești din Marea Neagră. Flota a lansat numeroase atacuri cu drone și rachete asupra Ucrainei.

XS
SM
MD
LG