Linkuri accesibilitate

Ucraina spune că noile atacuri rusești provoacă moartea civililor și distrug biserici și spitale


O femeie salvează icoanele din ruinele unei biserici distruse de un atac cu rachete rusești în satul Komișuvaha, 16 aprilie.
O femeie salvează icoanele din ruinele unei biserici distruse de un atac cu rachete rusești în satul Komișuvaha, 16 aprilie.

Forțele ucrainene au respins mai multe atacuri rusești în regiunea estică Donețk în ultima zi, a declarat armata la 17 aprilie.

Forțele Moscovei au lansat zeci de raiduri aeriene și cu rachete asupra așezărilor urbane din două regiuni sudice, provocând moartea unor civili și deteriorarea infrastructurii.

În ultimele 24 de ore, armata rusă a lansat 25 de atacuri cu rachete de la sistemele de rachete antiaeriene S-300 și 42 de atacuri aeriene asupra orașelor Zaporojie și Komișuvaha din regiunea Zaporojie, precum și asupra orașului Snihurivka din regiunea Mikolaiv, a precizat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în raportul său zilnic.

„S-au înregistrat morți și răniți în rândul populației civile, au fost avariate bolcuri de locuințe și case, de asemenea, au fost distruse instituții de învățământ, spitale, biserici și alte obiective de infrastructură civilă", a precizat armata, fără a preciza numărul victimelor.

Apărătorii ucraineni au respins peste 60 de atacuri ale forțelor ruse în estul Ucrainei în cursul zilei de 16 aprilie, unde forțele ruse, în pofida pierderilor semnificative, continuă să își concentreze acțiunile ofensive asupra orașelor și localităților Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka din regiunea Donețk.

Bahmut, unde se duc lupte grele de luni de zile, și Avdiivka rămân epicentrul bătăliei pentru estul industrial al Ucrainei, a precizat armata.

Separat, Ministerul rus al Apărării a declarat că luptătorii din grupul de mercenari Wagner au capturat încă două blocuri din Bahmut. Afirmația nu a putut fi verificată deocamdată din surse independente.

Ucraina a dat de înțeles că urmează să lanseze în scurt timp o contraofensivă pentru a recuceri mai multe teritorii.

La 16 aprilie, ziua în care creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele, Rusia și Ucraina au finalizat un schimb de prizonieri care a dus la returnarea a 130 de prizonieri ucraineni, a declarat șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andri Iermak, fără a preciza câți ruși au fost eliberați în ceea ce el a numit un „mare schimb de Paște”.

Săptămâna trecută, 106 prizonieri ruși au fost schimbați cu 100 de ucraineni, au anunțat cele două guverne.

Zelenski i-a felicitat pe ucrainenii creștini ortodocși cu ocazia Paștelui, spunând că, în ciuda celor 417 zile de război cu Rusia, țara își păstrează o „credință de nezdruncinat” în victorie.

„Nu stăm cu mâna întinsă și cerem, ci câștigăm și consolidăm noi înșine această victorie”, a afirmat Zelenskiy în discurs video din seara zilei de 16 aprilie. „Cu toată puterea noastră, luptăm pentru țara noastră. Pentru aceasta cerem ajutorul forțelor cerești”.

La Moscova, președintele rus Vladimir Putin a participat la o slujbă de Paște la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, alături de primarul Moscovei, Serghei Sobianin, și de patriarhul ortodox rus Kirill, ambii susținători declarați ai invaziei masive a Rusiei din 2022 din februarie în Ucraina.

În timpul slujbei, patriarhul Kirill a descris invazia rusă și războiul, care a ucis zeci de mii de oameni și a lăsat milioane de oameni strămutați, ca fiind „evenimente triste care pot fi considerate o dispută internă care are loc acum pe pământul nostru istoric al Rusiei”.

XS
SM
MD
LG