Linkuri accesibilitate

Ucraina suspendă intrarea gazelor rusești pe la un punct major


Contorul de gaze de la stația de pompare rusească de la Sudzha

Autoritățile ucrainene au spus că suspendă de astăzi, 11 mai, intrarea gazelor rusești pe la un punct major din estul Ucrainei din cauză că aflarea acestuia pe teritoriul controlat de trupele ruse poate periclita fluxul de gaze către țările europene.

Operatorul rețelei de gaze de stat al Ucrainei, GTSOU, a spus că nu mai acceptă gaze pe la stația Sohranivka din regiunea Luhansk, pe unde intra o treime din fluxul de gaze în tranzit către țările UE și că transferă capacitățile de intrare la stația Sudzha din regiunea Sumî.

Ucraina a spus în repetate rânduri că întreruperea operațiunilor la stația de compresoare ucraineană de la Novopskov în apropiere de Sohranovka, într-o zonă a regiunii Luhansk ocupată de trupele ruse, ar putea afecta volumele de tranzit de gaze rusești către Europa.

„În prezent, GTSOU nu poate efectua control operațional și tehnologic asupra stației de compresoare Novopskov”, a spus operatorul ucrainean la 10 mai, anunțând situație de forță majoră.

Anunțul a dus la o nouă scumpire a gazelor pe piața europeană.

La Chișinău, șeful Moldovagaz Vadim Ceban, a spus că importatorul de gaze rusești nu a primit notificări oficiale de la concernul rus de stat Gazprom și GTSOU „cu privire la restricționarea furnizării de gaze naturale”.

Ucraina a rămas o rută cheie pentru gazele rusești către Europa chiar și după ce președintele Vladimir Putin a ordonat ceea ce el a numit o „operație militară specială” pe 24 februarie.

Occidentul a introdus o serie de sancțiuni împotriva Rusiei, urmărind între altele să interzică sau să elimine treptat utilizarea energiei rusești, o sursă majoră de fonduri pentru efortul de război al lui Putin și o vulnerabilitate pentru Europa, în special pentru Germania.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG