Linkuri accesibilitate

Ucraina va împrumuta Moldovei 15 milioane de metri cubi de gaze


Președintele Comitetului pentru energie din Parlamentul de la Kiev, Andrei Gerus, a dezmințit relatările din presă potrivit cărora Moldova ar fi cerut Ucrainei să-i livreze 1 miliard de metri cubi de gaze. Gerus a scris pe Telegram că Moldova a rugat Ucraina să o ajute cu numai 15 milioane de metri cubi de gaze, transmite Interfax Ucraina.

Sunt numai 0,08% din rezervele de gaze ucrainene, care constituie astăzi 18,4 miliarde de metri cubi, dar pentru Moldova este un volum de o importanță majoră, chiar în zilele următoare, până la semnarea noului contract cu Gazprom, negociat în condiții foarte dificile, a spus oficialul de la Kiev.

El a adăugat că singura doleanță a Ucrainei este ca Moldova să-i întoarcă această cantitate de gaze spre sfârșitul iernii. „Cel mai probabil, în patru luni Moldova va găsi un furnizor permanent, iar anume în februarie Ucraina va avea nevoie cel mai mult de acest gaz”, a spus Gerus.

Vineri, Consiliul de securitate și apărare al Ucrainei a decis să furnizeze gaze naturale Republicii Moldova, răspunzând cererii premierului de la Chișinău, Natalia Gavriliță.

Secretarul consiliului, Aleksei Danilov, a spus că este vorba de un ajutor, Ucraina nu va lua bani, ci va împrumuta această cantitate de gaze Republicii Moldova.

Parlamentul de la Chișinău a declarat vineri stare de urgență în domeniul energetic, pentru a permite Guvernului ca prin derogare de la unele legi să ia măsuri rapide pentru aducerea gazelor naturale din alte surse decât de la concernul rus de stat Gazprom.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG