Linkuri accesibilitate

Zelenski a ajuns la summitul G7 din Japonia. Ucraina, zguduită de peste 60 de atacuri aeriene


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe aeroportul din Hiroshima la 20 mai.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe aeroportul din Hiroshima la 20 mai.

Mai multe regiuni din Ucraina au fost atacate aerian în cursul nopții, inclusiv capitala Kiev, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns în Japonia, pentru un summit al Grupului celor șapte (G7) economii principale mondiale.

Într-o postare pe Twitter, la scurt timp după sosirea sa în orașul japonez Hiroshima, Zelenski a scris că summitul înseamnă „securitate și cooperare consolidată pentru victoria noastră”. „Pacea va deveni mai aproape astăzi”, a adăugat el.

Prioritatea-cheie a președintelui ucrainean este consolidarea sprijinului internațional în timp ce Ucraina se pregătește pentru ceea ce este considerat a fi un efort major de a recupera teritoriul confiscat de Rusia în războiul care a început în februarie anul trecut. Prezența lui Zelenski la summitul G7 are loc la doar câteva ore după ce Statele Unite au acceptat să permită antrenamentul pe avioane de luptă puternice de fabricație americană, punând bazele unui eventual transfer al acestora către Ucraina.

Țara gazdă, Japonia, a declarat că primirea lui Zelenski la lucrările G7 se datorează „puternicei sale dorințe” de a participa la discuțiile cu blocul și cu alte țări care vor influența apărarea națiunii sale împotriva Rusiei.

Un oficial al Uniunii Europene, care a vorbit sub protecția anonimatului despre deliberări, a declarat că Zelenski va lua parte la două sesiuni separate duminică. Una dintre sesiuni va fi doar cu membrii G7 și se va concentra pe războiul din Ucraina. O alta va include G7, precum și celelalte națiuni invitate să ia parte la summit și se va concentra pe „pace și stabilitate.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că președintele Joe Biden și Zelenski se vor întâlni față în față la summit. Vineri, Biden și-a anunțat sprijinul pentru instruirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 fabricate în SUA, un precursor al furnizării în cele din urmă a acestor aeronave Ucrainei.

Mariupolul, zguduit de explozii

Între timp, autoritățile militare ucrainene au anunțat că țara a suferit peste 60 de lovituri aeriene în ultimele 24 de ore, precum și zeci de atacuri asupra pozițiilor trupelor sale.

Optsprezece drone au fost doborâte deasupra capitalei în timpul nopții, au declarat oficialii ucraineni. „Peste noapte, agresorul a efectuat din nou un atac masiv cu drone”, scrie Serhi Popko, șeful administrației militare de la Kiev, într-o postare pe Telegram. „Toate țintele aeriene detectate au fost distruse de... apărarea noastră aeriană”.

Resturile dronelor au provocat un incendiu într-o clădire rezidențială, dar nu au fost înregistrate victime.

Și orașul Cernihiv, la nord-est de Kiev a fost zguduit de explozii.

Armata ucraineană a raportat, de asemenea, noi atacuri rusești în zona din jurul orașului Bahmut, din regiunea Donețk, care este, de luni de zile, scena unor lupte intense.

„În ultimele 24 de ore, au avut loc peste 80 de ciocniri de luptă pe linia frontului”, anunță armata în informarea sa zilnică. „Cele mai fierbinți bătălii au avut loc în Bahmut și Mariinka, precum și în zonele Avdiivka, Stepove și Novomihailivka”.

RFE/RL nu a putut verifica din surse independente informațiile de pe câmpul de luptă.

Mai multe explozii au fost raportate în orașul port Mariupol, ocupat de ruși în Marea Azov. Presa rusă relatează că exploziile au lovit aeroportul orașului. Exploziile de la Mariupol au avut loc la prima aniversare a cuceririi orașului de către Rusia, după luni de lupte grele care au provocat pagube și masive pierderi de vieți omenești.

La 16 martie 2022, Rusia a bombardat un teatru în care se adăposteau sute de civili, majoritatea femei și copii. Oficialii ucraineni au declarat atunci că aproximativ 300 de persoane au fost ucise în acest incident.

Antrenamente pentru piloții ucraineni

La Hiroshima, Zelenski se întâlnește cu liderii G7 la 21 mai pentru a discuta despre războiul cu Rusia și pentru a solicita o asistență militară sporită.

În ajunul summitului, președintele american Joe Biden i-a informat pe liderii G7 că Statele Unite vor sprijini eforturile aliaților de a antrena piloții ucraineni pe avioane de luptă F-16 avansate. Conform informațiilor apărute în presă, antrenamentul va avea loc, probabil, în Europa și va începe în câteva săptămâni.

Antrenamentul va începe chiar înainte de a se lua decizii cu privire la momentul, numărul și națiunile care vor furniza avioanele pentru Ucraina, potrivit unor oficiali americani care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Premierul britanic Rishi Sunak a spus că salută demersul Washingtonului privind pregătirea piloților ucraineni și a transmis pe Twitter că Marea Britanie „va coopera cu Olanda, Belgia și Danemarca pentru a oferi Ucrainei capacitatea aeriană de luptă de care are nevoie".

XS
SM
MD
LG