Linkuri accesibilitate

Ucrainenii afirmă că au înregistrat „un oarecare succes” în contraofensivă


Trupe de recunoaștere ucrainene iau poziție de luptă în regiunea Nikolaev, 8 august 2022
Trupe de recunoaștere ucrainene iau poziție de luptă în regiunea Nikolaev, 8 august 2022

Armata ucraineană afirmă că forțele mercenare private care luptă pentru Rusia suferă rate de pierderi deosebit de ridicate în luptele din nord-estul țării, în jurul orașului Harkov.

Statul Major General al Forțelor Armate a declarat în briefingul său de luptă din 7 septembrie că „pierderile semnificative” ale acestor trupe „înseamnă că mai mult de 40% sunt grav răniți sau uciși”.

Între timp, surse ucrainene au sugerat, fără a oferi detalii, că o contraofensivă ucraineană începută săptămâna trecută continuă și „se bucură de un oarecare succes”.

Deocamdată afirmațiile celor două părți cu privire la evoluțiile de pe câmpul de luptă nu pot fi confirmate. Dar armata ucraineană afirmă că partea rusă „continuă să își concentreze eforturile" pentru a stabili controlul deplin asupra teritoriului din estul regiunii Donețk și pentru a menține Harkovul și zonele sudice ocupate, inclusiv Zaporojie, în jurul centralei nucleare ocupate de trupele rusești, și Nikolaev.

De asemenea, a precizat că trupele rusești se luptă pentru a menține terenul în Herson, unde Ucraina ar fi lansat o contraofensivă majoră săptămâna trecută. Kievul nu a dat amănunte despre cum decurge această ofensivă.

La 7 septembrie, Statul Major General a afirmat că lansează zeci de lovituri aeriene asupra depozitelor de armament rusești și asupra altor zone în care se concentrează inamicul sau echipamentul inamic.

Un separatist pro-Moscova de rang înalt a declarat că forțele ucrainene au atacat orașul Balakliia, situat în estul țării și controlat de ruși, între orașele Harkov și Izium.

Guvernatorul pro-Kiev al regiunii Luhansk, Serhi Gaidai, a declarat la televiziunea ucraineană că un „contraatac este în curs de desfășurare", adăugând: „Forțele noastre se bucură de un oarecare succes".

Armata ucraineană a acuzat partea rusă că a tras cu mortiere, tunuri și rachete de artilerie în zona din jurul centralei nucleare din Zaporojie.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al ONU, a publicat la 7 septembrie un raport privind securitatea la Zaporojie, în care pledează de urgență pentru o „zonă pentru protejarea securității nucleare și a siguranței” în jurul centralei nucleare construite de sovietici, cea mai mare din Europa.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG