O înregistrare video postată pe rețelele de socializare de televiziunea națională de la Kiev arată un militar ucrainean care strigă: „Astăzi 10 noiembrie, Snihurivka a fost eliberată de forțele Batalionului 131. Glorie Ucrainei!”.
Veridicitatea înregistrării nu a putut fi verificată deocamdată și nu a existat o confirmare imediată a recuceririi orașului de la ministerul ucrainean al Apărării, la o zi după ce Rusia a ordonat forțelor sale se se retragă din regiune.
Snihurivka, ultimul oraș ocupat de ruși în regiunea Nikolaev, e important pentru controlul asupra șoselei strategice care duce la Herson, oraș cucerit de ruși în martie.
Lupte crâncene în estul Ucrainei
Mai devreme pe 10 noiembrie, Statul Major al armatei ucrainene a anunțat că trupele ucrainene au respins noi atacuri rusești în Donețk, unde Moscova continuă să atace orașele Bahmut și Avdiivka.
Armata ucraineană a spus că a respins de asemenea mai multe atacuri rusești în Luhansk, care împreună cu Donețk alcătuiește regiunea industrială Donbas din estul Ucrainei.
Forțele rusești au bombardat cu rachete și lovituri aeriene mai mult de 30 de localități din regiunile Donețk, Luhansk, Dnipropetrovsk, Zaporojie, Nikolaev, Sumî și Herson.
Luptele crâncene din est au avut loc după ce ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a ordonat retragerea trupelor ruse de pe malul vestic al Niprului în regiunea Herson, parțial ocupată de ruși, în ceea ce pare a fi o nouă înfrângere a Moscovei în sud-estul Ucrainei.
Podoleak: Moscova vrea să transforme Hersonul într-un „oraș al morții”
Hersonul este important din punct de vedere strategic deoarece controlează atât singura rută de acces terestră spre peninsula ucraineană Crimeea, ocupată de ruși, cât și gura de vărsare în Marea Neagră a Niprului, care taie în două Ucraina.
Kievul a reacționat precaut la anunțul privind retragerea, notând că la Herson au mai rămas trupe rusești și în regiune au fost trimise întăriri.
Un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean a spus pe 10 noiembrie că Moscova vrea să transforme Hersonul într-un „oraș al morții”, acuzând Moscova că minează totul în oraș, de la gurile de canalizare la apartamente, și plănuiește să bombardeze localitatea de pe malul estic al Niprului.
„Așa arată „lumea rusă”: au venit, au jefuit, au sărbătorit, au ucis „martorii”, au lăsat totul în ruine, și au plecat”, a scris Mihailo Podoleak într-o postare pe Twitter.
Rusia nu a reacționat deocamdată la remarcile lui Podoleak.
Referindu-se la ordinul lui Șoigu de retragere din Herson, șeful Statelor Majore Reunite ale armatei americane, generalul Mark Milley, a spus că indiciile inițiale sugerează că Rusia a început retragerea, avertizând însă că ar putea trece ceva timp până la terminarea ei.
„Au anunțat public că o fac. Și cred că o fac pentru a-și păstra forțele ca să restabilească liniile defensive la sud de Nipru, dar asta rămâne de văzut”, a spus Milley la New York pe 9 noiembrie.
„Nu le va lua doar o zi sau două, va dura mai multe zile sau săptămâni până să retragă acele forțe la sud de râu”, a mai afirmat generalul american, care estimează că rușii au probabil în regiunea din nordul râulului Nipru între 20.000-30.000 de militari.
Estimări ale pierderilor umane în războiul din Ucraina
Șeful Statelor Majore Reunite ale armatei americane a spus că aproximativ 100.000 de militari ruși și 100.000 de militari ucraineni au fost uciși sau răniți în război, cea mai mare estimare făcută până acum de o oficialitate occidentală.
Milley a sugerat de asemenea că aproximativ 40.000 de civili au fost uciși după ce au fost prinși în conflict.
Aceste estimări nu au putut fi confirmate din surse independente.
Atât Kievul cât și Mosova au fost până acum precaute în ce privește numărul pierderilor suferite în acest război.
Potrivit ultimei actualizări a Rusiei din septembrie, 5.937 de militari ruși au fost uciși de la declanșarea invaziei în Ucraina pe 24 februarie.
„A existat o imensă suferință, suferință umană”, a mai spus generalul Milley, adăugând că războiul a generat un val de refugiați numărând între 15 milioane și 30 de milioane de oameni.
Națiunile Unite au documentat 7,8 milioane de refugiați în Europa, inclusiv în Rusia. Dar această cifră nu-i include pe cei forțați să-și părăsească locuințele, rămânând însă în Ucraina.