Linkuri accesibilitate

UE încearcă să „salveze” certificatul verde


Răspândirea surprinzător de rapidă a variantei omicron a noului coronavirus a determinat mai multe guverne europene să impună noi măsuri de securitate sanitară la intrarea în țară, fără nici un preaviz, lucru criticat joi la summitul Uniunii Europene de la Bruxelles.

Italia, Irlanda și Portugalia cer acum un test PCR negativ cetățenilor europeni, pe lângă certificatul Covid care atestă vaccinarea cu schema completă sau imunitatea naturală după boală. Grecia cere același lucru cetățenilor din Marea Britanie și Danemarca, țări care au anunțat cele mai multe cazuri de omicron.

La Bruxelles a fost criticat în primul rând faptul că aceste noi restricții subminează însăși ideea certificatului verde, care trebuie să asigure libertatea de circulație, în spațiul Schengen cel puțin, al cetățenilor UE. Timp de mai bine de patru ore, liderii europeni au discutat joi modalități de a coordona mai bine strategia de combatere a pandemiei, pentru că sănătatea este unul din domeniile în care Comisia Europeană nu are nici un cuvânt de spus, fiind reglementat de fiecare stat în parte.

Între timp, și Franța a anunțat joi că va interzice călătoriile care nu sunt indispensabile înspre și dinspre Marea Britanie. Începând de sâmbătă de la miezul nopții, între Franța și Marea Britanie „oamenii nu vor mai putea călători în scopuri turistice sau profesionale”, se spune într-un comunicat de presă al guvernului francez, citat de AFP.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG