Linkuri accesibilitate

UE îndeamnă Kosovo să aloce mai mult timp pentru conversia plăcuțelor de înmatriculare sârbești


Automobile cu plăcuțe de înmatriculare sârbești în Mitrovica de Nord, 11 octombrie 2022

Uniunea Europeană a îndemnat Kosovo să acorde mai mult timp pentru eliminarea treptată a vechilor plăcuțe de înmatriculare sârbești folosite încă de etnicii sârbi din țară.

Nabila Massrali, purtător de cuvânt pentru afaceri externe și securitate în cadrul Comisiei Europene, a declarat că Kosovo ar trebui să permită o perioadă de tranziție mai lungă. Ea a afirmat pe 29 octombrie că adoptarea acestei politici a fost „sfatul constant” dat autorităților din Kosovo de către cei mai apropiați parteneri ai săi, inclusiv UE și Statele Unite. Ea a declarat că este „dezamăgitor” faptul că acest sfat nu a fost urmat.

Comentariul ei a fost făcut la o zi după ce prim-ministrul Albin Kurti a dezvăluit un plan de introducere a unei noi reguli de înregistrare a plăcuțelor de înmatriculare, conform căreia eliminarea treptată a plăcuțelor de înmatriculare va avea loc treptat. Planul prevede ca toate plăcuțele să fie convertite până la 21 aprilie.

Uniunea Europeană a declarat că Kosovo are dreptul de a elimina treptat vechile plăcuțe de înmatriculare și că a făcut un pas în direcția corectă, dar a indicat un acord din 2016 care prevedea un termen de 12 luni pentru acest proces, despre care a spus că nu a fost respectat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG