Linkuri accesibilitate

UE şi-a evacuat personalul din Afganistan, cu excepţia oficialilor de pe aeroportul din Kabul


Ursula Von der Leyen, președinta Comisiei Europene
Ursula Von der Leyen, președinta Comisiei Europene

Uniunea Europeană (UE) şi-a evacuat întregul personal aflat în Afganistan, cu excepţia unor oficiali care încă lucrează la aeroportul din Kabul, a anunţat președinta Comisiei Europene Ursula Von der Leyen, după reuniunea de urgență on line organizată de Grupul țărilor dezvoltate economic și cu democrații consolidate, G 7. Reuniunea a fost convocată de Marea Britanie, care deține președinția rotativă a organizației. „Întregul personal care trebuia să fie evacuat a fost evacuat”, a declarat doamna von der Leyen.

Președinta comisiei Europene a mai spus și că a Uniunea Europeană a mărit de 4 ori ajutorul umanitar acordat Afganistanului , ajungând la peste 200 de milioane de euro și că numărul refugiaților afgani din Afganistan este de peste 3 milioane si jumătate de oameni.

Șefa Comisiei Europene a mai spus și că orice ajutor ce va fi acordat Afganistanului mai departe va fi strict condiționat de respectarea drepturilor omului.

Căderea guvernului afgan şi cucerirea capitalei Kabul de către talibani înainte de retragerea ultimilor militari americani programată pentru 31 august a constrâns ţările occidentale să organizeze de urgenţă evacuarea propriilor cetăţeni şi a colaboratorilor lor afgani și a familiilor lor.

Mai mulţi aliaţi NATO le-au cerut vineri americanilor să-şi amâne plecarea. Cu ajutorul a 6000 de militari ai armatei SUA, ei au preluat controlul asupra aeroportului din Kabul, de unde sunt organizate evacuările.

Casa Albă a transmis că avioanele militare americane au evacuat aproximativ 21 600 de persoane într-o perioadă de 24 de ore, până în această dimineață. Între timp, zborurile operate de alte state NATO au transportat în siguranță încă 8 900 de persoane.

De când talibanii au preluat puterea, pe 15 august, Statele Unite şi alte ţări au evacuat peste 60 000 de străini şi afgani de pe aeroportul din Kabul. Mii de afgani sunt încă pe aeroport încercând să părăsească Afganistanul.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG