Linkuri accesibilitate

UE și G7 promit mai mult ajutor militar pentru Ucraina


Un procuror ucrainean pentru crime de război inspectează o clădire avariată de un atac militar rusesc în Herson, la începutul acestei luni.
Un procuror ucrainean pentru crime de război inspectează o clădire avariată de un atac militar rusesc în Herson, la începutul acestei luni.

Principalele economii ale lumii s-au angajat să trimită mai mult ajutor militar Ucrainei pentru a consolida capacitățile militare ale Kievului.

G7 a promis să „răspundă cerințelor urgente ale Ucrainei” după ce Zelenski a discutat cu liderii Marii Britanii, Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei și Statelor Unite în cadrul unei reuniuni virtuale.

De asemenea, Zelenski a solicitat ajutorul G7 pentru ca Kievul să obțină 2 miliarde de metri cubi suplimentari de gaze naturale, având în vedere criza energetică prin care trece țara: milioane de ucraineni au rămas fără curent electric la temperaturi negative, după ce valurile de atacuri aeriene rusești asupra infrastructurii critice.

Separat, miniștrii de externe ai Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles, au convenit la 12 decembrie să adauge două miliarde de euro la fondul din care este plătit sprijinul militar pentru Ucraina, pentru că acesta a fost în mare măsură epuizat, în cele aproape 10 luni de război.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrel, a declarat că ar putea fi suplimentat pe măsură ce este nevoie. „Decizia de astăzi ne va da certitudinea că dispunem de fondurile necesare pentru a continua să oferim sprijin militar concret forțelor armate ale partenerilor noștri”, a declarat Borrel la Bruxelles.

În cadrul reuniunii lor lunare, miniștrii de externe ai UE au încercat, de asemenea, să ajungă la un acord cu privire la noi sancțiuni împotriva Rusiei, dar nu au reușit. Negocierile urmează să continue pe 13 decembrie.

În estul Ucrainei au continuat luptele grele, armata rusă vizând mai multe obiective de infrastructură civile și energetice.

În regiunile estice Donețk și Luhansk, unde forțele Moscovei au bombardat pozițiile ucrainene cu artilerie, rachete și drone, rușii au lansat două atacuri cu rachete asupra orașului industrial Kostiantiniivka, iar în sud au vizat orașul recent eliberat Herson cu zeci de salve de rachete, a declarat Statul Major General al Ucrainei la 12 decembrie.

Armata ucraineană spune că forțele ruse din Luhansk „continuă să folosească civilii ca scuturi umane, plasând echipamente militare și instalând poziții de tragere în apropierea clădirilor rezidențiale în care locuiește populația civilă”.

Un oficial militar american de rang înalt a declarat că Rusia folosește acum muniție veche de zeci de ani, cu rate ridicate de eșec. O parte din muniția mai veche folosită a fost produsă în urmă cu mai mult de 40 de ani, a declarat oficialul, vorbind cu reporterii sub rezerva anonimatului. Statele Unite au acuzat Rusia că apelează la Iran și la Coreea de Nord pentru mai multă muniție pe măsură ce își epuizează rezervele.

Portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră a reluat pe 12 decembrie operațiunile suspendate după ce Rusia a folosit drone de fabricație iraniană pe 10 decembrie pentru a lovi două instalații energetice. Alimentarea cu energie electrică este restabilită lent pentru cele aproximativ 1,5 milioane de persoane care rămăseseră în întuneric, dar situația rămâne dificilă, a declarat operatorul rețelei naționale Ukrenerho.

Pe 11 decembrie, președintele american Joe Biden a discutat cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, reafirmând sprijinul Washingtonului pentru Kiev, a precizat Casa Albă. Biden a subliniat „sprijinul constant al SUA pentru apărarea Ucrainei, în timp ce Rusia își continuă atacurile asupra infrastructurii critice a Ucrainei”, se mai spune în comunicatul de presă al Casei Albe. Biden „a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a continua să ofere Ucrainei asistență de securitate, economică și umanitară, de a trage Rusia la răspundere pentru crimele sale de război și atrocitățile comise și de a impune costuri Rusiei pentru agresiunea sa”, scrie în comunicatul Casei Albe.

Pe Twitter, Zelenski a declarat că i-a mulțumit lui Biden pentru recentul pachet de securitate în cadrul unei „conversații fructuoase”, adăugând că au „discutat despre continuarea cooperării în domeniul apărării, protecția și întreținerea sectorului nostru energetic”.

Însă premierul ucrainean Denis Șmihal a cerut un ajutor militar mai substanțial, inclusiv baterii de rachete Patriot și alte sisteme de apărare aeriană de înaltă tehnologie pentru a contracara atacurile rusești.

La 12 decembrie, Șmihal a afirmat pentru radiodifuzorul francez LCI că Rusia dorește să inunde Europa cu un nou val de refugiați ucraineni prin faptul că vizează infrastructura din Ucraina.

XS
SM
MD
LG