Linkuri accesibilitate

UE și Moldova: cum folosește Rusia gazul ca pe o armă geopolitică


Premierul R.Moldova, Natalia Gavrilița, și șeful diplomației UE, Josep Borrell, la conferința de presă comună de la Bruxelles, 28 octombrie 2021.
Premierul R.Moldova, Natalia Gavrilița, și șeful diplomației UE, Josep Borrell, la conferința de presă comună de la Bruxelles, 28 octombrie 2021.

UE a repetat că respectă integritatea teritorială a Moldovei, cu un statut special acordat regiunii transnistrene.

UE și Moldova: cum Rusia folosește gazul ca pe o armă geopolitică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00
Link direct

Rusia folosește gazul ca pe o armă în felul în care tratează Republica Moldova, a spus astăzi șeful diplomației europene, Josep Borrell, în conferința sa de presă ținută la Bruxelles, împreună cu șefa guvernului de la Chișinău, Natalia Gavrilița, la încheierea celui de-al șaselea Consiliu de asociere UE – Moldova.

Comisia Europeană a fost reprezentată de Comisarul pentru extindere și politica de vecinătate, maghiarul Olivér Várhelyi.

Borrell a spus: „Vedem cum Gazprom face o presiune politică în schimbul coborârii prețului gazelor”, a spus Borrell, „și am căzut de acord împreună cu doamna prim ministru să întărim rezistența Moldovei în fața încercărilor oricărei terțe părți de a folosi energia ca pe o armă geopolitică.”

CE pune la dispoziție 60 de milioane de euro pentru a ajuta la a face față actualei crize de energie...
Ursula von der Leyen

Ca un prim rezultat foarte concret al Consiliului de Asociere (ale cărui concluzii finale sunt aici) și al întâlnirilor adiacente, a amintit Borrell, miercuri, 27 octombrie, după ce a întâlnit-o pe Natalia Gavrilița, șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat pe Twitter că instituția sa va pune la dispoziția Republicii Moldova 60 de milioane de euro pentru a face față actualei crize energetice.

„Fericită să mă întâlnesc cu premierul moldovean pentru a reitera sprijinul nostru deplin pentru Moldova. /…/ Comisia Europeană pune la dispoziție 60 de milioane de euro pentru a ajuta la a face față actualei crize de energie”, scrie în mesajul postat pe Twitter de șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Despre acești bani, oferiți sub formă de grant, iar nu ca un împrumut, și care vor sosi la sfârșitul anului, Borrel a spus: „Fondurile vor permite autorităților din Moldova să stabilească un mecanism prin vor fi sprijiniți cei mai vulnerabili, afectați de această criză, și în perspectiva iernii.”

Lucrul a fost confirmat și repetat de șefa guvernului de la Chișinău: „Uniunea Europeană ne-a oferit un ajutor nerambursabil de 60 milioane de euro, pentru a ne ajuta în depășirea crizei energetice. E vorba de o sumă adițională la planul de recuperare economică și acești bani vor fi folosiți pentru a le compensa cetățenilor creșterea prețurilor la gaze și pentru a-i ajuta în această perioadă de criză.”

Acești bani vor fi folosiți pentru a le compensa cetățenilor creșterea prețurilor la gaze...
Natalia Gavrilița

Stând alături de Natalia Gavrilița, șeful diplomației UE Borrell a precizat că în afară de criza energiei, care afectează de altfel și toate țările din UE, dintre care unele sunt în bună parte dependente de gazul rusesc, s-a mai discutat mai ales despre implementarea Acordului de asociere UE – Moldova, dar și despre situația din Transnistria.

Borrell a anunțat că în numele Comisiei a decis, împreună cu Natalia Gavrilița și cu ministrul de externe și al integrării europene Nicu Popescu, să stabilească un mecanism de dialog politic și securitar de înalt nivel, care să demareze în prima parte a anului viitor. Acel forum va discuta și chestiunile comune de securitate regională în Europa de est și în vecinătatea apropiată, chestiuni precum statutul Transnistriei.

Borrell a spus: „Reiterăm angajamentul nostru de a coopera pentru a ajunge la o soluție pașnică și permanentă, respectând integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei între frontierele sale recunoscute internațional, și acordând un statul special Transnistriei.”

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG