Linkuri accesibilitate

UE și Statele Unite resping ideea unei redesenări a frontierelor în Balcanii de Vest


Balcanii de Vest

Uniunea Europeană „nu este absolut deloc favorabilă" redesenării frontierelor în Balcanii de Vest, a declarat luni un purtător de cuvânt al executivului de la Bruxelles, referitor la o notă diplomatică neoficială care propunea destrămarea Bosniei și unirea Kosovo cu Albania, relatează Reuters. Documentul, care fusese văzut de Reuters și a circulat în rândul oficialilor UE, propunea încorporarea unor părți din Bosnia și Herțegovina în Serbia și Croația, pentru a ajuta la integrarea în UE a acestor regiuni. Nici o țară nu și-a asumat acest document. „ Nu suntem absolut deloc favorabili vreunei schimbări a frontierelor", a declarat în cadrul unei conferințe de presă purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Eric Mamer.

Statele Unite au respins, de asemenea, propunerea, avertizând că mutarea frontierelor riscă să exacerbeze tensiunile din regiune.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, a declarat că speculațiile recente despre „schimbarea frontierelor din Balcani de-a lungul liniilor etnice riscă să stimuleze instabilitatea în regiune și evocă amintirile tensiunilor din trecut”, relatează Reuters.

Într-un interviu săptămâna trecută cu un grup de reflecție american , președintele sârb Aleksandar Vucic a respins și el ideea, spunând că guvernul său „nu este interesat să creeze niciun fel de Serbia mai mare”. Ministrul german de externe Heiko Maas a spus la rândul său săptămâna trecută că ideea a fost „pusă din nou într-un sertar”.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG