Linkuri accesibilitate

UE aprobă vaccinul Pfizer/BioNTech; distribuirea va începe pe 27 decembrie


Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a aprobat astăzi folosirea vaccinului anti-Covid fabricat de Pfizer/BioNTech, punând capăt criticilor care o acuzau de lentoare.

Vaccinarea va putea începe oficial, în toate țările UE, începând din 27 decembrie. În Europa, Marea Britanie aprobase deja folosirea oficială a aceluiași vaccin, încă de la începutul lunii.

UE aprobă vaccinul Pfizer/BioNTech; distribuirea va începe pe 27 decembrie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct

Comisia Europeană pregătește acum, până la sfârșitul săptămânii, un protocol de reguli sanitare și documentația juridică ce va permite statelor membre să înceapă distribuirea vaccinului. Nu toate țările vor începe însă în același timp. Danemarca, de pildă, se pregătește să înceapă iminent vaccinarea, fără a mai aștepta 27 decembrie, în vreme ce Olanda ar putea începe abia în ianuarie, din rațiuni ce țin de formalismul juridic.

Autoritățile medicale europene dau asigurări că vaccinul va fi util și împotriva noii variante de Covid, descoperită după mutația virusului din Marea Britanie care a determinat noile măsuri foarte severe luate pe continent în mai multe țări.

E vorba de o tulpină care face virusul mult mai contagios decât până acum, chiar dacă nu mai mortal, sau cel puțin așa se consideră deocamdată. Autoritățile UE asigură însă că vaccinul Pfizer/BioNTech este eficace și împotriva noii variante.

Comisia Europeană a comandat deja 200 de milioane de doze, cu opțiunea comandării a încă 100 de milioane. Acestea vor fi repartizate între cele 27 de țări, în funcție de importanța populației fiecăreia. Vaccinarea va începe așadar și în România pe 27 decembrie, mai întâi privilegiind cadrele medicale și întreg personalul care se află pe „linia întâi”.

Marea Britanie izolată

În acest timp, 11 țări din UE și-au suprimat temporar legăturile aeriene și feroviare cu Marea Britanie, izolând astfel de facto Marea Britanie.

Belgia a suprimat astăzi, pentru 24 de ore, trenurile de mare viteză Eurostar, care leagă Bruxelles de Londra. Franța a pregătit măsuri similare, iar Olanda a suprimat duminică zborurile spre și dinspre Londra. Până și Bulgaria a suprimat zborurile spre Anglia.

Faptul că Franța și Belgia opresc și camioanele cu mărfuri constituie și o lovitură economică pentru Marea Britanie, cu doar câteva zile înainte de Crăciun și mai puțin de două săptămâni înainte de ieșirea definitivă a Marii Britanii din UE.

Situația e complicată de faptul că măsurile sunt unilaterale, altfel zis: Franța nu acceptă camioanele și alte vehicule din Anglia, însă Marea Britanie acceptă teoretic transporturile de hrană. Șoferii de camioane din Franța și Belgia sunt însă foarte reticenți să traverseze Canalul Mânecii spre Anglia, în primul rând deoarece nu știu dacă vor fi lăsați să se întoarcă, în prag de sărbători, din pricina carantinei.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG