Linkuri accesibilitate

UE cere Rusiei să investigheze acuzațiile de fraudă la referendum


Volgograd, numărarea voturilor la referendumul constituțional, 1 iulie 2020.

Uniunea Europeană a apelat la Rusia să verifice acuzațiile că la referendumul privind pachetul de amendamentele constituționale s-ar fi produs o serie de neregularități.

Rezultatele preliminare arată că la plebiscitul consultativ, aproape 78% din cei care au votat au aprobat pachetul de schimbări, care între altele i-ar permite președintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036. Potrivit rezultatelor publicate de CEC a Rusiei, numai 21,3% din participanți au votat împotrivă. Participarea la vot oficială a fost de 65%. Votarea a avut loc pe durata unei săptămâni, într-un efort de a preveni aglomerația la secțiile de votare în perioada epidemiei de coronavirus.

CEC a spus că votul a fost liber și corect, dar criticii Kremlinului l-au criticat. Alexei Navalnîi a spus că rezultatele oficiale „sunt o mare minciună”.

Purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene a insistat ca aceste acuzații să fie investigate pentru că „sunt foarte serioase”. Iar misiunea Statelor Unite la OSCE a declarat că este îngrijorată de relatările că rezultatul votului ar fi fost manipulat.

XS
SM
MD
LG