Linkuri accesibilitate

UE comemorează opt ani de la doborârea unui avion deasupra estului Ucrainei


Resturile avionului Boeing 777 aparținând companiei Malaysia Airlines, prăbușit deasupra estului Ucrainei, lângă Donețk, 17 iulie 2014

Cel mai înalt diplomat al UE a publicat o declarație în care își exprimă compasiunea înaintea zilei în care, în urmă cu opt ani, separatiștii din Donbas sunt acuzați că au doborât zborul 17 al Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei cu ajutorul unui sistem de rachete pus la dispoziția lor de armata rusă.

„Uniunea Europeană își afirmă din nou sprijinul deplin pentru toate eforturile de stabilire a adevărului, de obținere a dreptății pentru cele 298 de victime ale prăbușirii zborului MH17 și pentru rudele lor apropiate și de tragere la răspundere a celor responsabili, în conformitate cu Rezoluția 2166 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite", a spus Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, în declarația respectivă.

Tragedia din 17 iulie 2014 a ucis toți cei 298 de pasageri și membri ai echipajului și a decis Occidentul să sancționeze Moscova și să susțină apărarea Kievului împotriva unei anexări și a unei amenințări din partea Rusiei. Conflictul a continuat mai mult mocnit până când președintele Vladimir Putin a ordonat ca zeci de mii de soldați ruși să invadeze Ucraina la sfârșitul lunii februarie 2022.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este o amintire dureroasă a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu opt ani cu cele 298 de persoane aflate la bordul zborului MH17 și întărește necesitatea de a stabili responsabilitatea acelui incident”, a declarat Borrell.

Procurorii din Olanda au cerut pedepse de închisoare pe viață pentru cei trei ruși și un ucrainean acuzați de doborârea avionului cu o rachetă Buk de fabricație rusească.

Suspectul rus Oleg Pulatov, un fost ofițer al armatei ruse, conducea în 2014 o unitate a Direcției principale de informații într-o regiune din estul Ucrainei controlată de separatiștii susținuți de Rusia.

Pulatov a fost implicat în transportul și securitatea unui sistem de rachete antiaeriene Buk de tipul celui care a lansat, spun anchetatorii, racheta care a doborât avionul de pasageri. Dovezile includ interceptări ale unor conversații telefonice ale separatiștilor susținuți de Rusia, potrivit procurorilor.

Pulatov a pledat nevinovat în iunie într-un proces in absentia al celor patru, al cărui verdict nu este așteptat decât în noiembrie, cel mai devreme.

Ceilalți trei acuzați sunt rușii Serghei Dubinski și Igor Girkin și ucraineanul Leonid Harcenko.

Moscova a negat orice implicare și a lansat mai ales scenarii alternative improbabile sau incredibile pentru tragedie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG