Linkuri accesibilitate

UE critică închiderea Statelor Unite pentru mulți cetățeni europeni. Covid-19 este o problemă globală


Aeroportul din Washington.
Aeroportul din Washington.

Președintele Trump a anunțat că persoanele străine, provenind din țările Schengen nu vor putea intra în Statele Unite, pentru 30 de zile, în încercarea de a stopa extinderea epidemiei de coronavirus în Statele Unite. Restricția intră în vigoare vineri noapte, 13 martie.

UE critică măsurile unilaterale ale administrației Trump
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00
Link direct


Uniunea Europeana nu a fost consultată de administrația Trump, înainte de luarea deciziei. În plus, linii aeriene și aeroporturile au comunicat că vor lua propriile lor decizii, în urma celor întâmplate. Pasagerii, provenind din țările vizate vor intra în Statele Unite la unul din 10-15 aeroporturi majore, acolo unde se va afla personal medical specializat, cu scopul de a observa starea de sănătate a noilor veniți. Pasagerii provenind din țări Schengen nu vor fi testați pentru coronavirus, la sosire. Ministrul pentru securitate internă, Chad Wolf a spus că restricțiile aplicate celor 26 de țări europene sunt similare cu cele în vigoare pentru cei provenind din China și Iran.

Fără îndoială că aceste noi restricții vor lovi și mai mult în interesele firmelor de transport aerian, care și așa își văd activitatea mult redusă, ținând cont și de faptul că americanilor li s-a recomandat să nu călătorească.

În plus, în primele șase luni ale anului trecut, în fiecare zi au intrat în America circa 12 mii de pasageri provenind din China, în timp ce numarul celor din țările europene vizate este de 66 de mii.

Restrictiile anterioare impuse de administrați Trump, Chinei au contribuit, cred unii experți, la limitarea numarului cazurilor de infectare cu corona Pe de altă parte nici asta nu este sigur pentru că atât de puțini americani au fost testați, în comparație cu alte țări.

Marea Britanie nu a fost inclusă în această măsură, ceea ce a mirat, dar administrația americană invocă legăturile tradiționale dintre cele două țări și de la faptul că – în viziunea administrației Trump – sistemul de îngrijire a sănătății al britanicilor este mai robust.

În declarația făcută publică, Uniunea Europeană arată că epidemia de coronavirus este o criză globală, nu limitată la vreun continent și cere cooperare, nu acțiuni unilaterale. Declarația continua: „Uniunea Europeana respinge faptul că decizia americană a fost luată unilateral și fără consultări”.

În zona Schengen exista 21 de mii de cazuri de coronavirus și s-au înregistrat 952 de decese.

XS
SM
MD
LG