Linkuri accesibilitate

UE critică noua condamnare la închisoare a lui Suu Kyi de către un tribunal al juntei din Birmania


Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, critică condamnarea de către un tribunal condus de junta de guvernământ din Birmania a activistei de opoziție Aung San Suu Kyi la șase ani de închisoare pentru corupție, în cadrul unei audieri desfășurate cu ușile închise.

Cel mai înalt diplomat al UE spune că pedeapsa aplicată politicienei în vârstă de 77 de ani și laureată a premiului Nobel este „nedreaptă” și cere eliberarea acesteia. „Sunt cu totul împotriva nedreptei condamnări a lui Aung San Suu Kyi la încă șase ani de detenție și fac apel la regimul din #Myanmar să o elibereze imediat și necondiționat, precum și pe toți prizonierii politici, și să respecte voința poporului", a scris Borrell pe Twitter.

Conform informațiilor publicate, Suu Kyi a fost găsită vinovată de utilizarea abuzivă a fondurilor unei organizații pe care a fondat-o pentru promovarea sănătății și educației pentru a-și construi o casă și pentru închirierea unui teren deținut de guvern la o rată redusă.

Suu Kyi, care este ținută în izolare într-o închisoare din capitala Rangoon, a fost deja condamnată la 11 ani de închisoare în alte cazuri, anul trecut, când armata a răsturnat guvernul ales condus de partidul lui Suu Kyi. În urma unei represiuni mortale împotriva disidenților, zeci de mii de persoane au fost încarcerate, iar informații credibile atestă că mulți dintre cei arestați au fost bătuți sau executați.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG