Linkuri accesibilitate

UE dă „undă verde” unor noi sancțiuni împotriva Rusiei și a oficialităților belaruse


Marșul de protest al pensionarilor împotriva falsificării alegerilor prezidențiale, Minsk, octombrie 2020.
Marșul de protest al pensionarilor împotriva falsificării alegerilor prezidențiale, Minsk, octombrie 2020.

Uniunea Europeană se pregătește să impună noi sancțiuni împotriva Rusiei și Republicii Belarus, pentru violarea drepturilor omului și a principiilor de bază ale democrației. Reuniți luni, 12 octombrie în Luxemburg, miniștrii de externe din UE au reafirmat că alegerile prezidențiale din Belarus din 9 august nu au fost „libere și corecte” și au avertizat că Alexandr Lukanșenka va fi adăugat pe lista oficialilor belaruși, sancționați pentru falsificarea alegerilor dar și pentru reprimarea violentă a valului de proteste care a urmat.

Miniștrii de externe europeni s-au declarat și în favoarea unei inițiative franco-germane de a impune noi sancțiuni Rusiei, suspectată de implicarea în tenativa de otrăvire a oponentului Alexei Navalnîi cu o substanță neurotoxică din familia Noviciok.

Coordonatorul politicii externe europene, Josep Borrell a declarat că miniștrii de externe„au dat undă verde” pregătirii de noi sancțiuni împotriva Belarus, care să-l includă și pe liderul contestat al țării, Alexander Lukașenka.

Potrivit rezultatelor oficiale ale alegerilor din 9 august, Lukașenka ar fi câștgat un al șaselea mandat consecutiv de președinte cu peste 80% din voturi, rezultat contestat de opoziție și de sute de mii de belaruși. Uniunea Europeană și Statele Unite nu recunosc nici ele rezultatul alegerilor.

Din nou 9 august, în Belarus au loc proteste neîntrerupte, în pofida intervenție de multe ori violente a forțelor de ordine. Duminică, la Minsk, mii de persoane au manifestat din nou cerând organizarea de noi alegeri corecte, peste 700 de persoane au fost reținute, în jur de 570 sunt încă și astăzi în centrele de detenție.

În timp ce miniștrii de externe europeni discutau despre extinderea sancțiunilor, la Minsk, pentru prima dată, o oficialitate belarusă avertiza că s-ar putea utiliza și muniție de război împotriva protestatarilor. Ministrul de Interne a declarat că poliția a fost autorizată să utilizeze muniție de război dacă este necesar, pentru că protestele antiguvernamentale s-ar fi „radicalizat".

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG