Linkuri accesibilitate

UE declanșează o acțiune legală împotriva Poloniei și Ungariei pentru drepturile LGBT


Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki și cel ungar, Viktor Orban, la Bruxelles
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki și cel ungar, Viktor Orban, la Bruxelles

Comisia Europeană a anunțat joi declanșarea împotriva Poloniei și Ungariei a unei proceduri judiciare (numită „procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor”, în engleză: infringement procedure).

UE declanșează o acțiune legală împotriva Poloniei și Ungariei pentru drepturile LGBT
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00
Link direct

Este vorba de legile care în ambele cazuri restrâng drepturile comunităților LGBT.

Procedura urmează o serie de etape prevăzute în tratatele UE, fiecare dintre ele încheindu-se cu o decizie oficială, ajungându-se în cele din urmă în fața Curții Europene de Justiție, care poate decide importante sancțiuni financiare împotriva celor două state.

În cazul Ungariei este vorba de legea adoptată luna trecută, dirijată împotriva “propagandei homosexuale”, dar care, prin felul vag în care este formulată, asimilează homosexualitatea cu pedofilia. Legea maghiară interzice reprezentarea unor persoane homosexuale în materialul educativ, dar și la televiziune la orele de vârf, precum și în filmele destinate tineretului.

O lege care ar putea face ca filme sau cărți pentru copii ca Harry Potter să fie interzise în Ungaria, din pricina aluziilor lor la o altă identitate sexuală posibilă.

Aici, o portiță legală de tragere la răspundere la care Ungaria probabil nu se aștepta este că prin asemenea restricții guvernul maghiar încalcă nu doar dreptul la libertatea de exprimare și informare, dar și (la fel de grav, administrativ) directive UE privind serviciile audiovizuale și cea privind comerțul pe internet (Audiovisual Media Services Directive și The e-Commerce Directive).

În cazul Poloniei, este vorba de chestiunea acelor localități care încă din 2019 s-au declarat „zone libere de ideologia LGBT” (“LGBT-ideology free zones”), ceea ce încalcă flagrant dreptul comunitar.

Comisia caută acum să decidă dacă acele localități poloneze mai pot primi fonduri europene.

Că poziția UE și cea a Ungariei și Poloniei n-ar putea fi mai diferite și opuse s-a văzut și atunci când o foarte largă majoritate a eurodeputaților a votat, pe 11 martie, o rezoluție prin care au declarat, simbolic, Uniunea Europenă o „zonă de libertate” pentru persoanele LGBT (“LGBTIQ Freedom Zone”). Cu totul, 492 de eurodeputați au votat pentru, 141 împotrivă și 46 au fost de abțineri din 679 câți au participat la vot. Parlamentul european are, cu totul, 705 deputați, așa încât cu 492 în favoare, votul a fost într-adevăr masiv!

Cele două țări, Ungaria și Polonia, au acum două luni pentru a răspunde în scris Comisiei, iar în absența unei reacții satisfăcătoare, cele două guverne vor fi trimise în fața justiției europene.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG