Linkuri accesibilitate

UE eșuează în încercarea de a detensiona situația dintre Serbia și Kosovo


Șeful diplomației Uniunii Europene Josep Borrell (stânga), președintele sîrb Aleksandar Vucic (centru) și premierul kosovar Albin Kurti (dreapta), Bruxelles, 21 noiembrie 2022.
Șeful diplomației Uniunii Europene Josep Borrell (stânga), președintele sîrb Aleksandar Vucic (centru) și premierul kosovar Albin Kurti (dreapta), Bruxelles, 21 noiembrie 2022.

Coordonatorul politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Josep Borrell a avut luni opt ore de discuții fără succes la Bruxelles cu liderii Serbiei și Kosovo, președintele Aleksandar Vucici și premierul Albin Kurti pe care i-a învinovățit pentru eșecul în încercarea de rezolva o dispută legată de plăcuțele de înmatriculare a autovehiculelor.

„După multe ore de discuții, cele două părți nu au ajuns la o înțelegere”, spus Borrell, precizând că există un risc mare ca acest eșec să ducă la noi violențe etnice. El a spus că UE au propus o soluție pe care președintele sârb a acceptat-o, dar premierul kosovar a respins-o.

Guvernul din Kosovo dorește să impună plăcuțe de înmatriculare naționale și să nu le mai recunoască pe cele emise de autoritățile locale de etnie sârbă ori pe cele din Serbia.

„Trebuie să calmăm situația, să ne depărtăm de gestionarea permanentă a crizei și să ne îndreptăm în schimb spre normalizarea relațiilor”, spunea Borrell duminică seara într-un mesaj postat pe Twitter .

După discuțiile de luni, Josep Borrell a spus că Vucici și Kurti au responsabilitatea de a detensiona urgent situația, dar că ambele părți au dat dovadă de „comportament neconstructiv” și de lipsă de respect față de obligațiile lor internaționale, „în special Kosovo, iar asta trimite un semnal politic foarte negativ”, a spus șeful diplomației europene.

Reuniunea de urgență a liderilor balcanici la Bruxelles încearcă să prevină un conflict deschis în zonă, care amenința să înceapă odată cu impunerea definitivă a noilor plăcuțe de înmatriculare.

Săptămâna trecută, liderii UE au avertizat că Serbia și Kosovo se află pe marginea prăpastiei și trebuie să-și rezolve disputa, sau să se confrunte cu perspectiva de a se reîntoarce la trecutul lor violent.

Tensiunile mocnite dintre Serbia și Kosovo, o fostă provincie sîrbă care s-a declarat independentă în 2008, au crescut în intensitate în săptămânile din urmă, după ce guvernul kosovar a decis să interzică plăcuțele de înmatriculare sîrbești.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG