Linkuri accesibilitate

UE e alarmată de activitățile militare rusești din apropierea graniței ucrainene


Imagine din satelit cu mișcări de trupe în apropiere de granița Ucrainei, aprilie 2021. Maxar Technologies, Courtesy Image.
Imagine din satelit cu mișcări de trupe în apropiere de granița Ucrainei, aprilie 2021. Maxar Technologies, Courtesy Image.

Uniunea Europeană a spus vineri că este alarmată de activitățile militare rusești din apropierea graniței ucrainene, după ce Washingtonul a cerut Moscovei explicații pe aceeași temă. „Contiuăm să urmărim situația, iar informațiile primite până acum sunt destul de îngrijorătoare”, a spus purtătorul de cuvânt al Bruxelles-ului pe teme externe, Peter Stano, la o conferință de presă. El a adăugat că blocul cu 27 de țări membre monitorizează situația împreună cu partenerii, inclusiv Statele Unite și Marea Britanie, și „este gata să ia în considerare și alți pași, la nevoie”.

Miercuri, șeful diplomației SUA Antony Blinken a avertizat Rusia să nu facă încă „o mare greșeală” în privința Ucrainei, cum a fost cea din 2014, când a masat trupe de-a lungul frontierei cu Ucraina, sub pretextul fals că ar fi fost provocată. „Nu știm precis care sunt intențiile Rusiei, dar cam știm cum acționează în general”, a spus Blinken la o conferință de presă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a insistat vineri că Rusia „nu reprezintă o amenințare pentru nimeni”, și a acuzat țările NATO că ar recurge la acțiuni „de provocare”. Ministrul de externe al Ucrainei urmează să discute cu secretarul-general NATO Jens Stoltenberg luni, la Bruxelles.

XS
SM
MD
LG