Linkuri accesibilitate

UE e pe punctul de a finaliza strategia de eliminare treptată a importurilor de petrol din Rusia


„Fără bani pentru ucigași, opriți comerțul cu petrol și gaze”, cuvinte proiectate de protestatari pe fațada Consulatului rusesc de la Frankfurt, Germania, 4 aprilie 2022.

Oficialitățile Uniunii Europene sunt pe punctul de a finaliza strategia de eliminare treptată a importurilor de petrol din Rusia (nu însă și de gaze naturale), ca reacție la invazia rusă din Ucraina. Propunerea ar urma să fie discutată săptămâna viitoare de țările membre.

Veniturile din petrol sunt esențiale pentru a finanța războiul Rusiei în Ucraina, iar acest embargo a fost cerut insistent și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Într-un discurs ținut la începutul lunii, Zelenski nu s-a ferit să acuze UE că banii plătiți pentru petrolul ruses sunt „pătați de sânge”.

Sistatea importurilor de petrol ar reprezenta o lovitură financiară puternică dată Rusiei: Uniunea Europeană plătește în acest moment 450 de milioane de dolari pe zi Rusiei pentru petrolul importat, și în jur de 400 de milioane pentru gazele naturale. Între 2011 și 2020, veniturile din petrol și gaze reprezetau peste 43% din veniturile anuale ale Federației Ruse.

Germania (împreună cu Ungaria, Austria și Italia) a una din țările UE pregătite să discute reducerea treptată a importurilor de petrol rusesc – nu însă și de gaze - dar numai în condiții specifice, care sunt acum în discuție cu Comisia Europeană, s-a precizat la Berlin.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG