Linkuri accesibilitate

Acord provizoriu UE pentru plafonarea prețului petrolului rusesc la 60$/baril


Guvernele UE au ajuns la un acord provizoriu asupra plafonării la 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare, cu scopul de a reduce capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina.

„Plafonul de preț este stabilit la 60 de dolari, cu o prevedere de a-l menține cu 5% sub prețul de piață pentru țițeiul rusesc, pe baza cifrelor [Agenției Internaționale pentru Energie]”, a declarat pe 1 decembrie un diplomat UE citat de Reuters.

Secretarul adjunct al Trezoreriei americane, Wally Adeyemo, s-a declarat încurajat de știrea privind acordul provizoriu privind plafonarea prețului - o idee susținută de Statele Unite și de celelalte țări din G7 - adăugând că se așteaptă ca Uniunea Europeană să pună la punct detaliile și să ajungă la un acord final.

Între țările UE controversele pe marginea plafonării prețului petrolului au durat zile în șir. Polonia, care a făcut presiuni ca plafonul să fie cât mai mic posibil, nu își confirmase până târziu, pe 1 decembrie, sprijinul pentru acord, relatează Reuters și AFP.

Propunerea inițială a G7 de săptămâna trecută era pentru un plafon de 65-70 de dolari pe baril, fără niciun mecanism de ajustare.

Polonia, Lituania și Estonia au respins acest nivel, deoarece țițeiul rusesc Urals, principalul sortiment vândut de Rusia, se tranzacționa sub 70 de dolari pe baril la 1 decembrie, iar săptămâna trecută se tranzacționa la aproximativ 55 de dolari.

Plafonarea prețului G7 pentru țițeiul rusesc transportat pe mare va intra în vigoare la 5 decembrie, înlocuind interdicția totală de a cumpăra țiței rusesc transportat pe mare.

Plafonul de preț va funcționa interzicând transportatorilor și a companiilor de asigurări să manipuleze încărcături de țiței rusesc, cu excepția cazului în care acesta este vândut la prețul maximal stabilit sau mai mic.

Principalele firme de transport maritim și de asigurări din lume își au sediul în țările G7, ceea ce le posibilitatea de a stabili plafonul de preț și de a îngreuna vânzarea petrolului de către Moscova la un preț mai mare.

Mecanismul de ajustare ar însemna că plafonul de preț va fi revizuit la jumătatea lunii ianuarie și, ulterior, la fiecare două luni.

Documentul care prezintă acordul provizoriu, citat de Reuters, precizează că navelor care transportă țiței de origine rusă încărcat înainte de 5 decembrie și descărcat la destinația finală până la 19 ianuarie 2023 li se va socoti o „perioadă de tranziție” de 45 de zile .

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat săptămâna trecută că orice încercare a Occidentului de a limita prețul petrolului rusesc va avea „consecințe grave” pentru piețele mondiale. Dar țările G7 au anunțat că vor merge mai departe.

Miniștrii petrolului din OPEC+, din care face parte Rusia, se vor reuni la Viena pe 4 decembrie.

XS
SM
MD
LG