Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană investește în rețeaua bulgară de autostrăzi


Imagine generiă (©Shutterstock).
Imagine generiă (©Shutterstock).

Proiectul este finanțat cu 90 de milioane de euro din programul operațional Transport.

Guvernul Borisov a decis începerea construcției autostrăzii ce va lega Sofia de frontiera cu Serbia (49 km).

Proiectul va fi finanțat în proporție de 80% din fondurile Uniunii europene.

Autostrada Sofia-Calotina (frontiera cu Serbia) a fost inclusă în regim de urgență în programul guvernului Boiko Borisov pentru modernizarea infrastructurii rutiere.

Până la finele anului urmează să fie elaborat proiectul și anunțat concursul pentru alegerea construtorului. Pentru lucrările de proiectare au fost alocate 13 milioane de euro.

Până acum majoritatea investițiilor europene au fost îndreptate spre autostrada Sofia-frontiera cu Grecia. Rapiditatea cu care sârbii construiesc ultimele tronsoane ale autostrăzii Niș-Dimitrovgrad a impus însă urgentarea construcției pe teritoriul bulgăresc.

În acest mod va fi completată autostrada Istanbul-Sofia-Belgrad-Budapesta. Din cauza traficului în creștere autostrada Sofia-Plovdiv va fi extinsă în următorii ani cu încă două benzi de circulație.

Cu cîteva zile în urmă președintele Serbiei Alexanidr Vucic a declarat că ultimul tronson al autostrăzii Niș-frontiera cu Bulgaria, în apropierea tunelului Banțarovo va fi predat cel tărziu în luna martie.

În acest mod singurul tronson neterminat pe traseul Belgrad-Sofia-Istanbul va rămâne cel de la Sofia până la frontiera cu Serbia. În timpul ultimei sale vizite la Sofia Vucic a spus că autostrada Belgrad-Sofia va impulsiona turismul și traficul de mărfuri pe cea mai scurtă rută între Europa centrală și Orientul mijlociu.

Foarte repede înaintează construcția autostrăzii Sofia-frntiera cu Grecia. A început construcția tronsonului de 16 km Blagoevgrad-Krupnik.

Proiectul este finanțat cu 90 de milioane de euro din programul operațional Transport.

Tronsonul, ce urmează a fi predat în primăvara lui 2019, va fi construit de un consorțiu în frunte cu compania bulgară Agromah.

Un alt tronson de 24 de km. - Sandanski-Kresna, evaluat la 123 milioane de euro, va fi predat în septembrie 2018, cu jumătate de an mai devreme fața de prederile inițiale.

Va rămâne cel mai complicat tronson cu multe tuneluri și poduri care va necesita investiții europene în valoare de peste 370 de mln. euro. Construcția acestuia va trebui încheiată până la 2023.

Previous Next

XS
SM
MD
LG